Турция изтегли сондажния кораб „Орук Рейс” от спорните води

Енергетика / Свят
3E news
531
article picture alt description

Турският сондажен кораб, който е в центъра на спора с Гърция за потенциално богати на газ залежи в Източното Средиземноморие, се върна на пристанището, съобщи турското министерство на енергетиката, цитирано от АФП.
Корабът „Орук Рейс” за сеизмични проучвания се превърна в символ на растящите апетити на Турция да открие природен газ в спорните води въпреки опозицията на Гърция и Кипър.
Подкрепян от фрегати на турските ВМС, корабът бе разположен първо през август и отново през октомври във водите около гръцкия остров Кастелоризо.
Анкара пренебрегна призивите на ЕС и САЩ да изтегли кораба от спорния регион. Турското правителство твърди, че територията е част от континенталния шелф на страната.

Нашият кораб завърши сеизмичните проучвания в района Демре, които започнаха на 10 август и сега се върна на пристанище Анталия в Южна Турция, написа енергийното министерство в "Туитър".
Министерството допълни, че корабът е събрал "10 995 километра" информация.
Брюксел заплаши да наложи санкции на Анкара заради действията й в региона. Евролидерите се очаква да решат на среща на върха на 10-11 декември дали да наложат наказателни мерки.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща