Турция и ЕС изграждат високоскоростна жп линия между границата с България и Истанбул

Икономика / Свят
Георги Велев
690
article picture alt description

В Анкара днес ще бъде подписано споразумение за изграждане на жп-линията Черкезкьой-Капъкуле, част от линията Халкалъ-Капъкуле. Модернизирането на този участък, който ще свързва Азия с Европа, ще бъде финансирано с европейски средства. В церемонията ще участват турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на ЕК в Турция Кристиян Бергер.

Участъкът от Черкезкьой до граничния пункт с България „Капъкуле“ е с дължина 150 км.. Общата дължина на жп линията от от истанбулската гара „Халкалъ“ до българо-турската граница в 230 км, информира БНР. Девет км между гарите „Халкалъ“ и „Ъспартакуле“ ще бъдат финансирани с турски частни средства, а за 70 км. - от „Ъспартакуле“ до Черкезкьой - ще бъдат осигурени турски национални фондове.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият голям проект за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Евросъюза. Средствата са на стойност 840 млн. евро и ще бъдат използвани за проекти с дължина от общо 1000 км. жп-път.

Общата стойност на изграждането и обновяването на линията от Истанбул до България ще бъде около 1,1 млрд. евро, от които Брюксел ще заплати 275 млн. евро. Това го превръща в най-големият единичен проект, по който ЕС ще окаже финансова помощ на Турция. Парите са част от предприсъединителните фондове, от които страните-кандидатки могат да се възползват.

Турски медии съобщиха, че в рамките на проекта е започнало одържавяването на 956 парцела земи в област Истанбул. Отсечката ще бъде с двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на пътническите и товарни влакове да развиват до 200 км./час. Участъкът ще бъде снабден и с най-модерната система за сигнализация.

В България продължението на тази жп линия към Европа с по-ниска проектна скорост. В участъка от Капъкуле до българската гара Септември влаковете могат да се движат със скорости до 160 км/ч. В участъка от гара Септември - София - Драгоман - Ниш влаковете се движат по старото жп трасе и скоростите са близо два пъти по-ниски.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща