Турция засилва позицията си на основен световен вносител на втечнен природен газ

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
294
article picture alt description

От началото на 2019 г. Югоизточна Европа и Турция станаха свидетели на някои от най-драматичните промени в газовия сектор от последните години.

 

Турция, която традиционно разчита на руския газопровод, за да покрие повече от половината от вътрешното си потребление, успя да повиши количеството на закупен втечнен природен газ, за да бъде почти наравно с дяловете на Русия в общия внос на Турция. Според последните доклади на енергийния регулатор EPDK, Турция е внесла 20,6 милиарда кубически метра (bcm) като втечнен природен газ и през газопровод през първите пет месеца на 2019 г. От тях 6,8 милиарда кубика, или 33 процента, са от руския газопровод, докато вносът на втечнен природен газ възлиза на 6,5 bcm, или 32 процента, от общия брой. Това е забележителна промяна от първите пет месеца на 2017 г., например, когато вносът на тръбопроводи в Турция от Русия възлиза на 51 процента от общия поток на газ, който възлиза на 24,2 млрд. куб.м. За сравнение, делът на ВПГ в общия внос е бил 21% през същия период.

 

В рамките на нарастващия дял на внос на втечнен природен газ в Турция, доставките от САЩ нарастват. Според същите доклади, през първите четири месеца на 2019 г. страната е взела 0,9 млрд. куб. м. ВПГ, произведен от САЩ, което е двойно по-голямо от обема на внесения от САЩ ВПГ през цялата 2018 година.

 

Значителното увеличение на втечнения природен газ от САЩ сега поставя Турция след Испания като вторият най-голям вносител в Европа. Промените се дължат до голяма степен на неотдавнашното разширяване на капацитета за внос на втечнен природен газ в Турция чрез крайбрежните терминали Алиага и Мармара и чартъра на две плаващи единици за съхранение и регазификация (FSRU), които се обслужват от пристанищата Етки и Дартьол на Егейско и Средиземно море. Разширяването доведе до общ капацитет на Турция за внос на втечнен природен газ до 42,7 млрд. куб. м., или 90% от общия внос на газ в Турция през 2018 г., засилвайки позицията на Турция като основен световен вносител на втечнен природен газ и като амбициозен регионален газов хъб.

 

BY AURA SABADUS, Atlanticcouncil.org

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща