Турция е издала основния лиценз за строителството на втори блок на АЕЦ „Аккую“

Проектът за АЕЦ "Синоп" е спрян

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
231
article picture alt description

Строителството на АЕЦ „Аккую“ тече по план, а управляващите в Турция са издали основния лиценз за строителството на втори енергиен блок. Това съобщава в интервю за Bloomberg министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез.

„Проектът за АЕЦ „Аккую“ се осъществява в съответствие с плановете...Преди дни регулаторът ни издаде строителната лицензия за втори блок, като през миналата година беше издадено ограничено разрешение за втори блок“ , казва той. В тази връзка Донмез изразява надежда, че с получаването на лицензията, „строителството на площадките на двата блока ще продължи с ускорени темпове“.

Турският министър напомня, че през юли заедно с председателя на „Росатом“ Алексей Лихачов лично са инспектирали строителството на площадката на АЕЦ „Аккую

„Разчитаме, че през 2023 г. първият блок ще започне работа“, е добавил министъра.

В коментар на въпрос за съдбата на АЕЦ „Синоп“ в северната част на страната, Донмез посочва, че „той (този проект) е спрян поради нецелесъобразността“ за Турция от страна на изпълнителя.

„Консорциумът, в който влиза японски инвеститор ни представи технико-икономическата обосновка. Но от проучването стана ясно, че предложението не ни пасва нито по срокове, нито по стойност. Проектът на дадения етап е спрян“, е съобщил министъра.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща