Турция е за включване на Босна и Херцеговина в проекта „Турски поток“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1009
article picture alt description

Турция подкрепя включването на Босна и Херцеговина към газопровода „Турски поток“ е заявил турският лидер Реджеп Тайип Ердоган. „Турция ще окаже цялостна подкрепа, така че газопроводът „Турски поток“ да мине през Босна и Херцеговина“, е казал Еродоган на съвместна пресконференция в четвъртък с членовете на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик и Шефик Джаферович в Анкара, съобщават международните агенции.

По думите му, Турция изхожда от това, че икономическото развитие на Босна и Херцеговина ще в подкрепа на стабилността и единството.

По-рано в четвъртък, в рамките на газова  конференция в Брюксел Унгария потвърди интереса си към доставките на газ по „Турски поток“.  Газовата конференция е насочена към възможностите за доставка на американски втечнен природен газ и както става ясно от публикациите, но се фокусира и срещу проектите за руски газ - „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

Предвид несигурността и неяснотата на съдбата на транзита на руски газ през Украйна, Унгария е потенциално заинтересована от разглеждане на алтернативни маршрути по южното направление, е заявил министъра на външните работи на страната Петер Сиярто. По-рано той коментира очакването си за доставки на газ от „Турски поток“ през втората половина на 2021 г. По време на форума министъра отбеляза, че Унгария внася газ от Русия, тъй като такива са условията, които предоставя инфраструктурата.

„Нашите приятели ни призовават за  диверсификация. Бихме искали да направим това, но проблемът дали ще може да диверсифицираме нашите източници и маршрути за доставки зависи от нашите съюзници“, е казал той, добавяйки, че като се има предвид нерешеният досега въпрос за продължаване на транзита на руски газ през Украйна, „следва де се разглеждат алтернативни маршрути от юг“.

„Турски поток“ е проект за експортен газопровод от Русия за Турция през Черно море до границата на турската държава с определени страни. Първата тръба от газопровода е предвидена за доставка на газ за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Ивропа. Капацитетът е за 15,75 млрд. куб м газ годишно за всяка от тръбите.

Сръбската Gastrans откри процедура за набиране на заявки за резервиране на капацитет по новия газопровод, който ще приеме газа от „Турски поток“. Газопроводът ще тръгва от границата на България през Сърбия до Унгария, като проектната мощност е до 13,88 млрд. куб м газ годишно. За участниците на пазара се предлага резервиране на капацитет за 20 г. с точка на вход Zajecar на границата с България и четири възможни точки на вход – на Horgos на границата с Унгария, а също така и точки ан пунктове в Сърбия. Газопроводът трябва да бъде въведен в експлоатация от 1 януари 2020 г. , но точката за предаване на газ на границата с Унгария ще заработи от 1 октомври 2021 г. Това означава, че газа през „Турски поток“ ще може да минава през България, Сърбия и Унгария за Западна Европа не по рано от четвъртото тримесечие на 2021 г. Припомняме обаче, че в българските документи свързани с изграждането на междусистемната газова връзка със Сърбия е предвидена като крайна година – 2022 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща