Турският премиер Ердоган пречи на взаимноизгодните решения в източната част на Средиземно море

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
688
article picture alt description

May 09 2019, ahvalnews.com

 

Вместо да използва предимствата на Турция като очевидна транзитна точка за газ от източната част на Средиземноморието, агресивната политика на Реджеп Тайип Ердоган принуждава страните от региона да прибягват до скъпи стратегии за въвеждане на въглеводородните си ресурси на пазарите в Европа пише израелският вестник Haaretz.

 

Напрежението в спора на Турция с Гърция и Република Кипър за проучването на нефт и газ в източната част на Средиземно море се увеличи тази седмица, след като Анкара обяви, че ще изпрати втори сондажен кораб, за да търси газ в офшора на Кипър. Съединените щати и Европейският съюз се присъединиха към страните от региона, и осъдиха този ход.

 

Турция твърди, че отцепилата се кипърска турска северна част на острова, която е призната само от Анкара, трябва да получи справедлив дял от енергийните приходи. Турция претендира за части, които Кипър е определил като изключителна икономическа зона. Турските военни кораби миналата година два пъти блокираха край Кипър проучвателен кораб, нает от италианската енергийна компания ENI.

 

„Турция е очевидната транзитна точка за целия този газ. Тя географски затваря средиземноморските газови находища и вече разполага с вътрешна тръбопроводна мрежа, която може да донесе газ за Европа. Но вместо да се възползва от предимствата на Турция, Ердоган изглежда има намерение да предотврати изобщо голяма част от газа и да принуди страните от Източното Средиземноморие за вземат решения от План Б, за скъп и технологично предизвикателен източносредиземноморски тръбопровод”, каза Rosenberg - Главен инвестиционен директор и изпълнителен вицепрезидент на Rosemore, Inc., частна компания в Балтимор.

 

Той каза, че нито Съединените щати, нито Европейският съюз могат ефективно да задържат амбициите на Турция. Но икономическата криза в Турция, която отслабва управлението на Ердоган, може да го принуди да премине към политики, които биха могли да помогнат за преодоляване на финансовите проблеми, каза Rosenberg.

 

Преводът е публикуван в Бюлетин на Център за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща