Тръмп подписа указ за защита на информационно комуникационните мрежи на САЩ от външни заплахи

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
557
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, въвеждащ режим на извънредно положение на защита на информационно комуникационната инфраструктура на Съединените Щати от външни заплахи. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Белия дом.

„Днес президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ „Защита на реда на доставките на информационни и комуникационни технологии и услуги“ с цел изпълнение на обещанията си в името на страната, се отбелязва в съобщението. Подчертава се, че целта на указа е „защита на Америка от чужди противници, които активно и във все по-голяма степен създават и използват за интересите си уязвими места в информационно комуникационната инфраструктура“.

„Издадох изпълнителен укази, въвеждащ режим на извънредно положение за противопоставяне на заплахата, която представлява неограниченото придобиване или използване в Съединените Щати на информационно комуникационни технологии или услуги, разработени, създадени, изготвени или разпространявани от юридически лица, които притежават, които контролират или които се намират в юрисдикцията или под управлението на чужди противници“, се казва в поясняващо писмо на Тръмп до Конгреса на САЩ, цитиран от международните агенции.

Указът дава пълномощия на министъра на търговията на САЩ след консултации с шефовете на други федерални учреждения, в това число Държавния департамент, Министерство на финансите, Пентагона и разузнавателното управление да налагат забрана върху някои търговски сделки с информационно комуникационни технологии и услуги н случай, че бъде установен риск за американската инфраструктура или заплаха за националната сигурност.

Указът влиза в сила от момента на подписването му, тоест от 15 май, уточнява пък ТАСС.

Предполага се, че указът има цели основно производството на Huawei. Още през август миналата година Тръмп подписа указ, който забранява на правителствените учреждения в САЩ да използват оборудване, произведено от китайската компания Huawei , а също така и на ZTЕ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща