Тръмп въведе санкции срещу лидера на Иран Али Хаменей, цената на петрола се понижи

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
461
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че въвежда санкции срещу водача на Ислямска Република Иран аятолах Али Хаменей, съобщава агенция Bloomberg.

Президентът Тръмп е съобщил това в понеделник пред журналисти в Белия дом и е подписал съответния указ. Президентът е отбелязал, че санкциите ще засегнат също така и обкръжението на Хаменей.


„Мисля, че демонстрирахме голяма сдържаност, но това не значи, че смятаме да я демонстрираме и в бъдеще“, е коментирал Тръмп решението, отбелязвайки, че предпочита санкциите пред военен удар.


Тръмп е обяснил, че санкциите няма да позволяват на Хаменей да се ползва от американската финансова система. Тръмп е заявил също така,  че Хаменей носи отговорност за враждебното поведение на Иран.


По-рано американският президент Доналд Тръмп оповести плановете си за въвеждане в понеделник на санкции срещу Иран, за да засили икономическия натиск срещу Иран и да не допусне страната да се сдобие с ядрено оръжие. В същото време президентът заяви, че би искал веднъж завинаги за отмени всички ограничителни мерки и  Иран „да стане процъфтяваща нация колкото по-рано, толкова по-добре“, но няма да допусне Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Петролният пазар от своя страна  реагира със спад на цените. Фючърсът за август за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се понижи до 64,54 долара за барел – спад (минус) от 1,023 %.


Договорът за август за WTI на NYMEX остава положителен – плюс 0,03 % и този сорт се търгува на ниво от 57,45 долара за барел.

В Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп написа: „Нашите изисквания към Иран са много прости – никакво ядрено оръжие и прекратяване на спонсорирането на тероризма“. В друг туит той заявява, че другите страни, превозващи големи количества петрол през Ормузкия пролив трябва самостоятелно да осигуряват защитата на корабите си.

Президентът на САЩ заявява, че Китай внася 91 % от петрола си през Ормузкия пролив, а Япония – 62 %, а също така и много други страни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща