Три четвърти от държавите страдат от замърсяване с микрочастици въпреки спада им заради пандемията

Климат / Свят
3E news
616
article picture alt description

Три четвърти от държавите по света страдат от прекомерно замърсяване с микрочастици през 2020 г., което е отговорно за много от преждевременните смъртни случаи. Това се случва въпреки значителния спад в замърсяващите дейности заради коронавирусната пандемия, предаде френската информационна агенция Франс прес, цитирана от БТА. Проучванията допускат, че излагането на замърсен въздух увеличава уязвимостта към Ковид-19 и вероятно благоприятства циркулацията на вируса.
Подобрението на качеството на въздуха през 2020 г. беше отчетено в многобройни регионални проучвания. Същевременно беше наблюдавано и покачване на замърсяването с премахването или облекчаването на ограниченията.

"Много региони по света преживяха безпрецедентни, но временни подобрения в качеството на въздуха си през 2020 г., тъй като ограниченията, дължащи се на Ковид-19, доведоха до рязък спад в потреблението на изкопаеми горива", отбелязва Лори Миливирта от Центъра за изследвания на енергията и въздуха (CREA), с чието сътрудничество е изготвен докладът. Според анализаторите този спад е позволил "да се предотвратят десетки хиляди смъртни случаи" в света.

84% от страните са наблюдават спад на замърсяване на въздуха с фини частици с диаметър под 2,5 микрона

Общо 84 на сто от страните са наблюдавали намаляване на нивата на замърсяване на въздуха с фини частици PM2,5 (с диаметър под 2,5 микрона), посочва докладът, съставен от изследователския отдел на швейцарската компания Ай Кю Еър (IQAir) и "Грийнпийс", базиран върху данни от наземни наблюдателни станции.
От 106-те държави обаче, за които са налични данни, само 24 отговарят на стандартите на Световната здравна организация (СЗО) за нивата на тези частици, чийто диаметър се равнява на една трета от човешки косъм. Малкият размер позволява на частиците да проникват в кръвоносната система през белите дробове, което води до астма, рак на белия дроб или сърдечносъдови заболявания.
По-голямата част от седемте милиона преждевременни смъртни случаи в света, приписвани от СЗО на замърсяването на въздуха, са причинени от частици PM2,5, идващи от пясъчни бури, горски пожари, земеделие, промишленост и изгаряне на изкопаеми горива.

Южна и Източна Азия са най-засегнатите райони през 2020 година

През 2020 г. Южна и Източна Азия са най-засегнатите от частици PM2,5 региони. В Бангладеш, Индия и Пакистан се намират 42 от 50-те най-замърсени градове в света и 49 от 50, ако се добави Китай, където 86% от градските измервания отчитат общо подобрение.

Както и през 2019 г., така и през 2020 г., най-замърсената столица е Делхи. Следват Дака, Улан Батор, Кабул и Доха. Исламабад е на 11-о място, Пекин - на 15-о.
Най-слабо засегнатите столици са Стокхолм, Хелзинки и Уелингтън. Рядко изключение от глобалния спад правят САЩ, където е отчетено средно 6,7% увеличение на замърсяването с PM2,5, което се дължи на мегапожарите, бушували в северозападната част на страната. В резултат 38% от анализираните американски градове не са отговаряли на стандартите на СЗО през 2020 г., в сравнение с 21% през 2019 г.

Според последни данни на Европейската комисия 17% от преждевременни смъртни случаи в България се дължат именно на фините прахови частици. През 1/3 от времето България е изложена на замърсяване с микрочастици.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща