Третяковската галерия в Москва с нова система за сигурност, разработена от „Росатом“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
2710
article picture alt description

Нова система за сигурност бе монтирана в московската Третяковска галерия, след като в началото на годината оттам бе открадната ценна картина. Системата е създадена от подразделението на „Росатом“ - „Елерон“, компания, която е специализирана в изработването на технически средства за защита и сигурност.

След инцидента през януари галерията поръча система с тройна защита за сигурност. Експерти от „Елерон“ й предоставиха сензори от серията „Яхонт“, разработени специално за обекти от стратегическо значение. Тъй като случаят се отнася до сигурността на културни предмети, при които компактността и естетиката са от съществено значение, компанията адаптира сензорите в много по-малки размери.

По думите на директора на „Елерон“ - Алексей Руднев, цитеран от РИА Новости, експертите успяват да преобразуват датчика, запазвайки техническите му характеристики, благодарение на инженерни и алгоритмични решения. Така от първоначалните му размери 300×200×150 милиметра той е преработен в датчик с размер на банкова карта, тънка само 4 мм.

Адаптираните сензори може да се поставят на гърба на картините и вече защитават редица изложби в главната сграда на галерията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща