Транзитът на газ през Украйна расте, поради ограниченият достъп на „Газпром“ до Opal

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
211
article picture alt description

Транзитът на руски природен газ през украинската територия расте, след като в резултат на решението на Европейския съд „Газпром“ бе лишен от възможността за резервиране на допълнителен капацитет за газопровода Opal, приемащ газ от „Северен поток“, сочат данните на европейските газотранспортни оператори.

Според данните на словашкия оператор Eustream например, цитирани от украински и руски медии, заявката за пренос на газ през станцията "Велке Капушани", която е погранична и е осигурява коридора между Словакия и Украйна в понеделник е повишена до 154,7 млн. куб м. До ограничаването на достъпа на „Газпром“ до Opal в делничните дни данните са били за 145,4 млн. куб м.

Европейската комисия през 2016 г. даде разрешение за разширяването на достъпа на газопровода Opal, който приема газ от „Северен поток“. Компанията е имала изключително право за резервиране на 50 % (около 12,3 млрд. куб м) от достъпните за нея около 25 млрд.куб м транзитни мощности на газопровода и право за резервиране чрез търгове на всички останали 50 % транзитни мощности.

През септември Съда на ЕС по искане на полската компания PGNiG отмени това решение, позовавайки се на нарушаване на принципа на енергийната солидарност. Така, след това решение „Газпром“ може да резервира само половината от мощностите на газопровода. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща