Транзитът на газ през Украйна за Европа през март е нараснал с 27 процента

Енергетика / Свят
3E news
642
article picture alt description

Транзитът на газ за Европа през Украйна през месец март се е увеличил с 27 % в сравнение с февруари до 3,7 млрд. куб метра. Тази динамика се дължи на намаления обем в европейските подземни газохранилища и съответно повишеното търсене на горива от страните от ЕС, се казва в съобщение на пресцентъра на „Оператор на газотранспортната система на Украйна“.

Най-общо през първото тримесечие Украйна е осигурила транзит на 10,4 млрд. куб м газ. „През първото тримесечие на 2021 г. транзитът на природен газ от Русия за страните от Европа е бил в обем от 10 441 млн. куб м. Това е с 5 % повече от предвидения договор за транзит. Среднодневният обем за транзит е бил от порядъка на 116 млн. куб м“, съобщават от пресслужбата.

„Във връзка с пазарната конюнктура през първото тримесечие на 2021 г. за транзит на руски газ е бил резервиран допълнителен капацитет (договориран плюс допълнителен) от 11978 млн. куб м, от които са били използвани  87 %“, отбелязват от компанията.

През отчетния период компанията е транспортирала за Словакия – 5,991 млрд. ккуб м, за Унгария – 2,093 млрд., за Полша – 863 млн., за Румъния – 394 млн, за Молдова – 1,101 млрд. куб м.

Само преди два дни председателят на компанията „Оператор на газотранспортната система на Украйна“ Сергей Макогон се оплака във Фейсбук, че „Газпром“ постепенно намалява транзита на газ през Украйна.

„Постепенно „Газпром“ намалява транзита през Украйна. След пускането на „Турски поток“, транзитът за Турция, Гърция и България напълно премина от Украйна по нови газопроводи. А от 1 април доставките на газ за Румъния се осигуряват напълно от България през „Турски поток“...Сега по южното направление през Украйна транзит се изпълнява само за потребителите от Молдова“, написа в неделя Макогон на страницата си във Фейсбук. По думите му, ако има продължение на „Турски поток“ през България и Сърбия, то „Газпром“ ще премине и към транзит за Унгария.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща