Техеран засега не планира да повишава обогатяването на уран над 4,5 %

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
418
article picture alt description

Техеран към настоящия момент не планира да увеличава нивото на обогатяване на уран над 4,5 % , заяви официалният представител на Организацията по атомна енергия на Иран Бехруз Камалванди.

„В рамките на следващия етап Иран може да повиши нивото на обогатяване на уран от 4,5 % до 20 %, но към настоящия момент нивото от 4,5 % удовлетворява нуждите на страната“, е казал пред журналисти Камалванди, цитиран от иранските медии. Той е подчертал, че към настоящия момент страната не се нуждае от обогатяване на уран до 20 %.

Иран на 8 май обяви решението си да намали ангажиментите си по Цялостния план за действие по уреждане на иранската ядрена програма, тъй като не е получил съответен равнозначен отговор от европейските участници в сделката. Преди всичко Техеран настоява за това европейските партньори да осигурят експорта на ирански петрол в условията на американските санкции.


Заместник-министъра  на външните работи на Иран Абас Аракчи каза на 7 юли , че Техеран започва втори етап от намаляване на задълженията си по Цялостния план за действие, повишавайки до 4,5 % (извън уговореното ниво по сделката) нивото на обогатяване на уран поради това, че европейските страни в разстояние на поставения по-рано срок от 60 дни не са изпълнили задълженията си. Техеран даде на европейските страни още 60 дни за изпълнение на икономическите изисквания.


Камалванди, както съобщават медиите е съобщил, че Иран има достатъчно гориво за няколко години за изследователския реактор в Техеран. „Когато запасите от гориво свършат, Иран ще може сам да си произвежда горивото, необходимо за работа на изследователския реактор, ако другите страни не предоставят такова“, е отбелязал той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща