ТВЕЛ достави оборудване за Ибински горивен завод в Китай

Икономика / България
Галина Александрова
215
article picture alt description

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави в Китай партида руско оборудване за производство на ядрено гориво в Ибински завод, който се намира в провинция Съчуан и е част от структурата на Китайската национална ядрена корпорация CNNC.

Три инсталации за производство на топлоотделящи елементи (твелове) бяха доставени на възложителя – комплекс за херметизиране, система за контрол на геометричните параметри и инсталация за лаково покриване. Оборудването е изработено от предприятията на ТВЕЛ - Машиностроителен завод в град Електростал и НЗХК „Инжиниринг“ в Новосибирск. То е предназначено за модернизиране на производствената линия за изработване на ядрено гориво с руски дизайн ТВС-2М за реактори ВВЕР-1000.

В АЕЦ „Тянван“ в Китай сега работят четири енергоблока с такива реактори.
Горивото за тях се произвежда в Ибински завод по лиценз на ТВЕЛ от 2009 година. През 2014 г. заводът усвоява производството на топлоотделящи сборки с конструкция ТВС-2М, които заменят по-стария модел - УТВС.

„ТВЕЛ работи последователно с китайските си партньори по проекти за производство на ядрено гориво по руски технологии в Китай. За пръв път в историята си помогнахме за това зад граница да се създаде производство на ядрено гориво по руски дизайн и продължаваме да го подкрепяме технологично на най-високо ниво. Заедно с внедряването на горивото от ново поколение - ТВС-2М в АЕЦ „Тянван“, лицензирахме производството му в Ибински завод. Днес ние не само осигуряваме руски компоненти за горивни сборки, но и оборудване, което да повиши нивото на автоматизация на производството и качеството на произвежданата продукция. Това за пореден път потвърждава статута на ТВЕЛ като технологичен лидер“, заяви старши вицепрезидентът по търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща