Сърбия започна да набира обвързващи оферти за мощностите на газотранспортната система за прием на газ от „Турски поток“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1150
article picture alt description

Сръбската компания Gastrans обяви набирането на обвързващи заявки за резервиране на капацитет по новия газопровод, по който ще се приема газ от „Турски поток“, става ясно от съобщение на компанията.

Газопроводът ще минава от границата на България през Сърбия до Унгария. Проектната му мощност ще е за 13,88 млрд. куб м газ годишно. За участниците на пазара се предлага резервиране на капацитет за 20 години с входна точка от Zajecar на границата с България и с четири възможни точки за изход – от точка Horgos на границата с Унгария, а също така и с точки з доставка на газ в Сърбия.


Газопроводът трябва да бъде въведен в експлоатация от 1 януари 2020 г., но точката за вход на газ на границата с Унгария ще заработи от 1 октомври 2021 г., се казва в материалите на Gastrans. Това означава, че газа от „Турски поток“ ще може да минава през България, Сърбия и Унгария и по-нататък за Западна Европа не по-рано от четвъртото тримесечие на 2021 г.


Заявките за резервиране на капацитет по новата газотранспортна система трябва да бъдат представени до 18 март, съобщава Gastrans.
Акционери в Gastrans d.o,o. Novi Sad е съвместната руско-сръбска проектна компания South Stream Serbia AG, в която „Газпром“ държи 51 %, „Сърбиягаз“ - 49 %.


Операторът на газотранспортната система на България, „Булгартрансгаз“ взе окончателно инвестиционно решение за строителството на новия газопровод на границата с Турция до Сърбия през януари. Решението бе взето след търг за резервиране на капацитет от две компании.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща