Съдът на ЕС: Италия „очевидно се провали“ по отношение на замърсяването на въздуха

Климат / Свят
3E news
659
article picture alt description

Италия "систематично и упорито" надхвърля дневните и годишните граници на замърсяване с прахови частици, разрешени от правилата на ЕС, постанови Съдът на ЕС този вторник (10 ноември). От 2008 до 2017 г. „дневните и годишните пределно допустими стойности за прахови частици PM10 бяха много редовно превишавани“ в няколко италиански града, заявяват от съдебната институция, цитирани от Euobserver.

Съдът на Европейските общности стигна до заключението, че Италия "очевидно не е успяла" да приеме навременни мерки за справяне със замърсяването, както се изисква от срока, определен в закона на ЕС за чист въздух. Решението от вторник завършва първия цикъл от процедурата за нарушение, започната от Европейската комисия срещу Италия през 2014 г.

Решението от вторник завършва първия цикъл от процедурата за нарушение, започната от Европейската комисия срещу Италия през 2014 г.

През 2018 г. Европейската комисия също реши да сезира Унгария и Румъния, Франция, Германия и Обединеното кралство пред Съда на Европейските общности за неспазване на пределно допустимите стойности за азотен диоксид (NO2) - друг замърсител на въздуха, произведен в резултат на пътния трафик и други изкопаеми горива в процеса им на изгаряне. След това Италия се присъедини към групата държави, отнесени към Върховния съд на ЕС за превишаване на законовите ограничения за NO2.

Според Европейската агенция за околната среда Италия има най-много преждевременни смъртни случаи в ЕС, свързани със замърсяването с азотен диоксид.

Доклад на Европейския алианс за обществено здраве, публикуван по-рано тази година, посочва, че Милано, Падуа, Венеция, Бреша и Торино са сред първите 10 града в ЕС с най-високи разходи, произтичащи от замърсяването на въздуха. Смята се, че замърсяването на въздуха в Италия струва 1535 евро на човек всяка година.

Според юриста по околната среда Уго Таддей от неправителствената организация ClientEarth, "това решение е резултат от години на лошо управление на проблема на регионално и национално ниво - провал, който постави здравето на хората на опасност".

"Трябва да видим пълен обрат, с нови регионални планове за качество на въздуха, които намаляват нивата на замърсяване във възможно най-кратки срокове, за да приведем качеството на въздуха в законовите граници", каза още той, добавяйки, че принудата да диша мръсен въздух през 21-ви век е "неприемлива". През 2017 г. природозащитната неправителствена организация започна съдебни действия срещу Ломбардия, най-замърсеният регион в Италия, за да принуди местните власти да актуализират своя план за качество на въздуха.

Изданието припомня, че по-рано тази година ЕК стигна до заключението, че по-голямата част от страните-членки са извън целите си и не изпълнят ангажиментите си за намаляване на замърсяването на въздуха за 2020 и 2030 г. Всяка година замърсяването на въздуха причинява около 400 000 преждевременни смъртни случаи в ЕС.

Докато в момента учените извършват проучвания за оценка на връзката между замърсяването на въздуха и Covid-19, проучване от 2003 г. върху жертвите на респираторно заболяване ТОРС установи, че пациентите в региони с „умерено“ ниво на замърсяване на въздуха са с 84% по-голяма вероятност да умрат, отколкото тези в региони с „ниско“ замърсяване на въздуха.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща