Европейският съд е отрязал "Газпром" за газопровода Opal по искане на Полша

Съдът отменя решението на ЕК, даващо право на руския концерн да използва 100% от мощностите на газопровода

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
341
article picture alt description

Съдът на Европейския съюз е излязъл с решение за използването на газопровода Opal, което не е в полза на „Газпром“, според съобщение на министерство на енергетиката на Полша в Twitter.

“Съдът на ЕС се произнесе с решение, което е благоприятно за Полша. По делото за използването от компанията „Газпром“ на газопровода Opal, съдът отменя решението на ЕК, даващо право на руския концерн да използва газопровода 100 %“, се казва в съобщението.

По-късно пресслужбата на съда на ЕС, цитирана от полски медии съобщи, че съдът е отменил решението на Европейската комисия за промяната на режима на използването на газопровода Opal, като прието в нарушение  на принципа на енергийната солидарност. „Съдът отменя решението на комисията за промяна на режима на експлоатация на газопровода Opal като прието в нарушение на принципа на енергийната солидарност“, се казва в съобщението на съда.

Според становището на съда на ЕС, Европейската комисия, взимайки решението за увеличение на фактически използваемата мощност на газопровода Opal и предоставеният на „Газпром“ достъп до неговите допълнителни мощности е отчела само влиянието на сигурността на доставките за ЕС общо, но не е разгледала последствията за безопасността на доставките конкретно за Полша, тоест решението е било прието, без да се отчита принципа на енергийна солидарност.

Заради регулаторни ограничения, Opal, приемащ газ от „Северен поток“ от Германия дълго време не бе достатъчно натоварен. През октомври 2016 г. Европейската комисия одобри разширен достъп на „Газпром“ до Opal. Изключителното право на руския холдинг за използване на 50 % от транзитните мощности на Opal (12,8 млрд.куб м) е останало в сила. Освен това ЕК е разрешила на „Газпром“ да участва в търгове за още 40 % от транзитните мощности на Opal (около 10,2 млрд.куб м).

Междувременно председателят на полската компания Петр Вожняк е коментирал на пресконференция, че решението на съда на ЕС трябва да увеличи транзита на „Газпром“ през Украйна поне с 12,5 млрд.куб м годишно.

„Газопроводът, който минава през Украйна има неизползвани възможности. Това (решението на съда) променя преговорната позиция на Украйна. Преговорната позиция на Украйна се подобрява. Обемът на транспортиране на газ трябва да нарасне поне с 12,5 млрд. куб м“, е казал председателят на полската компания. По думите му, „ЕК трябва да уведоми немския регулатор за това решение. След това трябва да прекрати действието на четиристранния договор с участието на регулатора, „Газпром“, „Газпром експорт“ и оператора на Opal”.

“В резултат транспортирането на газ по газопровода Opal трябва да спадне от 60 до 43 млрд. куб м. Надяваме се на такова понижение и разчитаме, че такъв ще е ефектът от решението на съда на ЕС“, е заявил още председателя на полската компания, цитиран от Прайм, като по-късно е уточнил, че става въпрос за общите мощности на газопроводите Opal и Nel, по които се приема газ от „Северен поток“.

Заради регулаторните ограничения газопроводът Opal, приемащ газ от „Северен поток“ в Германия дълго време не бе достатъчно натоварен. Европейската комисия през октомври 2016 г. одобри разширяването на достъпа на „Газпром“ до Opal. По-късно, през декември 2016 г. правителството на Полша и компанията PGNiG подадоха жалба в Европейския съд, заявявайки, че приетото от ЕК решение противоречи на принципа на диверсификацията на доставките и създава заплаха за тяхното нарушаване или прекратяване. Претенциите на Полша се подкрепят от Литва и Латвия.

Решението, което излиза буквално дни преди тристранната газов среща на ниво Русия-ЕК-Украйна безспорно ще даде своето отражение.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща