Строителството на ТАР надхвърля 88 % и стартира необвързващата фаза за резервиране на капацитет

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
644
article picture alt description

Строителството на газопровода ТАР вече е над 88  процента. Неотдавна от ТАР обявиха и старта на необвързващата фаза за резервиране на капацитет.

Пазарният тест, както става ясно ще бъда проведен в две основни фази: незадължителна фаза, започваща на 1 юли 2019 г., последвана от задължителна фаза, която се очаква да започне най-рано през второто тримесечие на 2020 г.

Управляващият директор на ТАР Luca Schieppati коментира, че от началото на следващата година се очаква ТАР да транспортира първоначално 10 млрд. куб м газ, а на следващ етап да удвои капацитета си до 20 млрд. куб м газ годишно.

„Сега проектът да е завършен над 88%, като се стремим да гарантираме, че тръбопроводът може да се разшири в съответствие с бъдещото търсене на газ за Европа. Това е чудесна възможност за осигуряване на допълнителни газови ресурси до европейските пазари, като по нози начин ще бъде подкрепен прехода към по-чист енергиен микс. "

Мария Савова, началник на отдел „Търговия” за TAP от своя страна допълва, след завършването на основните дейности и предаването за  експлоатация на проекта, компанията ще  се „фокусира върху подготовката за търговски операции като независим оператор на преносна система и надежден доставчик на услуги. Ще предлагаме продукти с капацитет в съответствие с Мрежовия кодекс фиксиран върху механизмите за разпределение на капацитета. "

Пазарният тест се провежда в съответствие с правилата и процедурите, определени в Насоките за пазарния тест на Транс-адриатическия газопровод за 2019 г., одобрени от националните регулаторни органи на Гърция, Италия и Албания, се уточнява в съобщение а ТАР.

Заинтересованите страни могат да изразят своя интерес за участие в необвързващата фаза на пазарния тест, като подадат необходимата документация.

Като изключително стратегически енергиен проект за Европейския съюз, TAP е признат като проект от общ интерес (PCI) от Европейската комисия. Стойността на газопровода е 4,5 млрд. евро. Дължината на трасето е 878 километра, от които 550 километра минават през територията на Гърция, 215 километра – през Албания, 105 километра – по дъното на Адриатическо море, а 8 километра – през територията на Италия.

Строителството на ТАР се очаква да бъде завършено окончателно през 2020 г., като още същата година трябва да достигне до потребителите в Европа.

Акционери в ТАР са:  BP - 20 %, SOCAR - 20 % , Snam – 20 %, Fluxys - 19  % , Enagás – 16 %, Axpo – 5 %.

Газопроводът ТАР, както и TANAP, за завършването, на който  стана ясно наскоро са част от проекта „Южен газов коридор“ за осъществяване на алтернативни доставки на природен газ до европейския пазар.

Междусистемната газова връзка Гърция-България или газопроводът IGB ще свърже ТАР с българската газова мрежа.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща