Страните от Г7 искат прекратяване на финансирането на въглищната енергетика до края на 2021 г.

Енергетика / Свят
3E news
1141
article picture alt description

Министрите на околната среда на „Голямата седморка“ (Великобритания, Германия, Италия, САШ, Франция, Япония, Канада) публикуваха комюнике „за климата и околната среда“.

В документът се потвърждава ангажимента на G7 за преход към икономика с нулеви емисии (Net Zero) за постигане на целите на климата чрез ограничаване на глобалното затопляне с не повече от 1,5 градуса по Целзий. Страните потвърждават също така и задължението си за съгласуване на международното финансиране с целите на Парижкото споразумение.  „Подчертаваме решимостта си да поставим климата, биологичното разнообразие и околната среда в основата на нашите стратегии и инвестиции за възстановяване от COVID-19. По този начин ще трансформираме нашите икономики, за да насърчим устойчивото развитие, да осигурим достойни зелени работни места“, се казва в комюникето.

При това се отбелязва, че производството на електроенергия на основата на въглища е най-значителният фактор за глобалното повишаване на температурата.
„В този контекст ние постепенно ще се откажем от нова пряка държавна подкрепа за въглеродно интензивната енергетика на изкопаеми горива“, се казва в изявлението. Производството на електроенергия, базирано на въглища без улавяне на въглерода е несъвместимо с целите на Парижкото споразумение, така че министрите подчертават, че международните инвестиции в енергетика, базирана на въглища трябва да бъдат спрени незабавно. Г7 се ангажира „да предприеме конкретни стъпки за пълното прекратяване на нова пряка държавна подкрепа за производството на въглища, без улавяне на емисии до края на 2021 година“. Това се отнася за цялото международно финансиране, „в това число в рамките на официалната помощ за развитието, експортното финансиране, инвестициите, финансовата и търговска подкрепа“. Министрите призовават и другите големи икономики да предприемат такива действия. 

Страните от Г7 се ангажират да засилят темповете на разпространение на технологиите, с които още повече да ускорят прехода от въглищни мощности към преобладаващо декарбонизиране на енергийните системи през 2030-те години, се казва в комюникето. 

Новият документ потвърждава посоката на големите западни икономики  към въглеродна неутралност, което на първо място предполага отказ от изгарянето на въглища. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща