Стената на срама или пропускат ли държавите шанса за зелено възстановяване

Само 18% от разходите за възстановяване в световен мащаб са зелени, установи доклад на ООН

Климат / Свят
Рая Лечева
1531
article picture alt description

Въпреки обещанията за „по-добро изграждане“, правителствата подкрепиха изкопаемите горива, авиацията и пътищата, посочи Програмата на ООН за околната среда в доклад “Are we building back better", представен на 10 март, пише climatechangenews.com

Световните правителства не успяват с “по-добро изграждане” да се възстановят от икономическия спад, причинен от COVID-19, твърди доклада. Само 18% (341 милиарда долара) от националните обещания за възстановяване се определят като зелени, посочват анализаторите.  Като се включат разходите на Европейската комисия тези средства достигат 697 млрд. долара. Професорът по икономика на околната среда в Оксфордския университет Камерън Хепбърн каза, че докладът „се е погрижил страните да могат да се сравняват и откровено да се засрамят, ако е необходимо ... трябва да посочим държавите, които не правят това, което трябва да правят, в свой собствен интерес“, посочва Хепбърн.

Авторите на доклада приемат, че вероятно са били необходими някакви „мръсни“ разходи за спасяване на живота и поминъка на някои индустрии, но спасителните мерки трябва задължително да са съпроводени със зелени измерения. Докладът е критичен към липсата на разходи за преквалификация, по това време много хора бяха уволнени от сектори като нефт и газ. Според Джой Ким от Програмата на ООН за околната среда липсата на средства за преквалификация  е „недалновидно“. Вместо да се отделят средства за преструктуриране на секторите, се отделиха много средства за тяхното субсидиране, което със сигурност не е зелена политика.

Училището за предприемачество и околна среда в Смит от Оксфордския университет помогна в изготвянето на доклада. Неговата Обсерватория за глобално възстановяване разполага с база данни за поетите ангажименти на страните от началото на пандемията.

Академиците дадоха на всяко обещание за държавни разходи оценка за ефекта му върху емисиите на парникови газове. Възстановяването на газ в Австралия, одобрението на въглищна мина в Китай Pingliang и финансирането от САЩ на нови методи за добив на въглища получиха най-лошата оценка. Пакистанският проект за засаждане на 10 млрд. дървета, мерките срещу замърсяване на въздуха в Обединеното кралство и безвъзмездните средства за опазване на околната среда на Аржентина получиха най-добрата оценка. Въз основа на това учените изчислиха каква част от разходите за възстановяване на всяка държава са зелени.

(Chart: UN Environment Programme/Global Recovery Observatory)

Тази оценка класифицира шест държави като „настоящи лидери“: Финландия, Норвегия, Дания, Германия, Франция и Полша. О’Калаган тези лидери бяха „фантастичен пример за останалия свят“.

Влизането на последната държава в тази група е изненадващо като с еима предвид, че Полша е една от най-зависимите от въглищата държави в Европа. Но пакет от 0,5 млрд. долара за електрифициране на училищни автобуси, таксита, микробуси и електрически автомобили, поставяне на слънчеви панели на покривите 0,5 млрд.долара, програма Clean Air 2.0 за подмяна на котли и подобряване на изолацията. са само част от мерките, които променят почти изцяло облика на тази страна. От друга страна, Полша спаси въглищна компания, създаде резерв от твърди въглища, подкрепи летища и предвиди 1 млрд. долара за нови пътища.

Само богатите страни и най-големите развиващи се страни успяха да отделят значителни суми за разходи за възстановяване. Повечето развиващи се страни не успяват да активизират такъв голям финансов ресурс поради високата цена на заемите.

„За нововъзникващите и развиващите се икономики в някои отношения възстановяването не е свързано с по-добро изграждане, а с базисно изграждане“, каза авторът Брайън О’Калаган от проекта за икономическо възстановяване на Оксфордския университет.

Ето списък на страните, които са получили лоши резултати, въпреки значителните пакети от стимули.

Великобритания

Домакините на COP26 прави третият най-голям разход като дял от БВП за възстановяване, но само около един паунд от десет е зелен. Голяма част от парите бяха насочени към мерки за подпомагане на работните места на хората, като схема за отпускане, чрез която правителството изплаща 80% от заплатите на хората.

37 млрд. долара отидоха за нови пътни проекти, а 2,5 млрд. долара отидоха за авиокомпании. Отделянето на 6,4 млрд. долара за „зелена индустриална революция“ на този фон изглежда съвсем минимално. Около 7 милиарда щатски долара бяха насочени към адаптиране към климата, като по-специално защитиха 336 000 имота от нарастващата заплаха от наводнения.

Австралия

Австралия успешно задържа коронавируса чрез строги блокировки и се опита да поддържа икономиката си чрез щедри разходи за възстановяване на около една десета от своя БВП. За съжаление, едва ли нещо от това беше зелено. За екологични мерки като възстановяване на рифовете на черупчести мекотели, повредени от прекомерен риболов са заделени 47 млн.долара, за изследвания за технологии за водород 230 млн. долара. Но от друга страна 41 млн. долара отидоха за възстановяване на газ сектора, около 770 млн. долара за авиационния сектор и 1,53 млрд. долара за пътища.

Япония

Като се има предвид, че това е третата по големина икономика в света и имаше няколко кръга стимули, зелените разходи за възстановяване на Япония бяха относително малки, отчита доклада. Планът на Япония предвиди 18 млрд. долара за зелени проекти като водород и акумулаторни батерии и 0,9 млрд. долара за схема, възнаграждаваща строителите на екологични домове. Според доклада Япония би могла да спечели от публичната подкрепа на продажбите на електрически превозни средства, предвид голямата си автомобилна индустрия.

Холандия

В списъка на страните Холандия е на десето място като дял на БВП, заделено за възстановяване.  Голяма част от средствата са под формата на намаляване на данъците за корпорации и физически лица. Почти нищо от това не бяха зелени разходи, отбелязва доклада. Държавата отпусна на френско-холандския KLM Royal Dutch Airlines 1 млрд. евро (1,2 млрд. долара) и гарантира банкови заеми до 2,4 млрд. евро (2,9 млрд. долара). Тази подкрепа зависи от ангажимента за намаляване на вечерните полети с една пета и намаляване на емисиите на пътник с 50% до 2030 г. в сравнение с 2005 година.

Португалия

Португалия похарчи малко под едно евро на сто за възстановяването, като отпусна пари на затруднения туристически сектор и отложи плащането на ДДС. Почти никой от тези разходи не е зелен. Подкрепена от Европейската комисия, Португалия спаси TAP Air Portugal без никакви екологични условия и предостави 133 млн. евро (158 млн. долара) за преструктуриране на азорските авиокомпании SATA.

Мексико

Мексико похарчи над 1% от своя БВП за възстановяване и почти нищо за екологични мерки. Въпреки глобалното увеличение на разходите за петрол, правителството обяви, че няма да повиши цените на бензина. Това отпусна 3 милиарда щатски долара на държавната компания за изкопаеми горива Pemex. В този контекст правителството също обяви инвестиция от 16 млрд. долара в енергийния сектор. Имаше подкрепа за летището в Санта Лучия и петролните рафинерии.

От друга страна, Мексико Сити получи известно финансиране за 54 км нови велосипедни пътеки. Но на фона на субсидирането на авиационния бранш, това е нищожна зелена инвестиция.

Филипините

Като процент от БВП, Филипините похарчиха повече за възстановяването си, отколкото много по-развити държави като САЩ, Италия и Швеция. Най-големият дял от тези разходи 30 млрд. долара бяха за тригодишна инфраструктурна сграда. Програмата „изграждане, изграждане, изграждане“ обхваща здравеопазването, образованието и продоволствената сигурност, но не и възобновяемата енергия или адаптацията към екстремните климатични условия, които често бият тихоокеанската държава.

Китай

Китай имаше най-големия пакет за възстановяване от всички развиващи се страни. Около една десета от разходите бяха зелени. Той удължи освобождаването от данъци върху електрически превозни средства, финансира мерки в борба със замърсяването и увеличи бюджета за субсидии за възобновяема енергия. Но това обикновено беше замърсяващо възстановяване, водено от тежки индустрии като стомана, цимент и алуминий. Правителството подкрепи въглищните мини в Wuju, Pinliang и Xinjiang и субсидира въздушния товарен транспорт и летищата, като стимулира полетите, които продължават да се движдат по време на пандемията.

САЩ

САЩ имат най-малкия пакет за възстановяване от всяка напреднала икономика като дял от общия БВП. Около една четвърт от инвестициите са зелени, посочва доклада.  Администрацията на Тръмп отпусна 2 млрд. долара безвъзмездни средства за летища, 120 млн. долара за въглищни „центрове за иновации“ и похарчи 33 млн. долара за ремонт на газопроводи за метан. От друга страна обаче, тя предостави 100 млн. долара безвъзмездни средства за изследвания на възобновяеми горива, удължи крайния срок за данъчни кредити за слънчева и вятърна енергия и подписа Великия американски закон на открито, който създаде национални паркове.

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща