Срещу използването на водорода за отопление и в транспорта се обявяват група учени

В отворено писмо до премиера на Великобритания Борис Джонсън те определят това намерение като неефективно, без икономически смисъл и изключително скъпо

Енергетика / Свят
3E news
889
article picture alt description

„Обезпокоени сме, че правителството на Великобритания обсъжда възможността за широко използване на водорода за отопление на домакинствата, независимо от наличието на по-ефективни електрически термопомпи“. Това заявяват група учени от Великобритания, Нидерландия и Германия в отворено писмо до премиера на страната Борис Джонсън по повод водородната стратегия, публикувана през месец август тази година. Учените подчертават положителните моменти от документа, но изразяват резерви и безпокойство по повод посоченото по-горе намерение. 

„Използването на водорода в зданията и автомобилния транспорт е неефективно и няма икономически смисъл“.

„Водородът не е ефективен източник на енергия, което е основният му недостатък в сравнение с други алтернативи за електрификация. За отоплението на зданията с мощности на зелен водород трябва шест пъти повече електроенергия, отколкото при използването на електрически термопомпи. Това означава, че трябва да бъдат инсталирани шест пъти повече вятърни турбини или слънчеви панели, а разходите за потребителите ще бъдат значително по-високи. Също така за захранването на автобусите с водородни горивни клетки ще е необходима около 2,6 пъти повече електроенергия в сравнение с електричеството, което използвано от електромобилите“, посочват авторите на писмото. 

Според тях съсредоточаването на вниманието върху неправилните сектори на потребление – топлоснабдяването и транспорта, би било грешка, която ще струва скъпо и, която може да се избегне с помощта на други, по-евтини алтернативи. 

Великобритания трябва да замени "сивия" водород със "зелен", преди да разглежда други сектори за крайното потребление, пишат учените. Затова е препоръчително да се увеличи производството на зелен водород за използване в стоманодобивната промишленост, химическата промишленост и евентуално при корабоплаването.

Авторите на писмото предлагат също така да се подходи към синия водород „с повишено внимание“ и да се избегне обвързването му с „неустойчивата инфраструктура за изкопаеми горива“, която би могла да направи постигането на нулевите емисии невъзможно.

„Оценката на емисиите на синия водород през жизнения цикъл е сложен въпрос, който ще изисква одити и евентуално сертифициране на водородни инсталации, съоръжения за улавяне и улавяне на въглероден диоксид и голяма част от веригата за доставка на природен газ. Това може да отнеме много години, докато електрическите решения като термопомпи и електрическите превозни средства са готови за пускане в употреба още днес“.

В момента в западните среди на енергийните експерти тече активна дискусия по въпроса за използването на водорода за отоплението на зданията като вариант за декарбонизацията. 
http://www.csrf.ac.uk/2021/09/letter-to-prime-minister-boris-johnson-about-hydrogen-strategy/

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща