Срещата на ОПЕК може да се състои през първата седмица на юли

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
687
article picture alt description

Срещата на представителите на страните членуващи в Организацията на страните експортьори на петрол (ОПЕК) най-вероятно ще се състои в началото на месец юли. Това, както съобщава агенция Ройтерс е заявил в неделя министъра на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид ал.Фалих по време на срещата на министрите на енергетиката и екологията към G20, която тече в Япония.

В отговорна въпрос за предстоящата среща на ОПЕК, ал-Фалих е съобщил, че тя „по-скоро ще се проведе през първата седмица на юли“ във Виена. Саудитският министър е изразил надежда, че на тази среща „страните може да постигнат консенсус по продължаване на споразумението за ограничаване на добива на петрол“.

По-рано министърът на Саудитска Арабия каза, че ОПЕК е близо до сключване на подобно споразумение, въпреки че, според него са необходими и преговори със страните, които не членуват в петролния картел, които участват в споразумението.

Страните от ОПЕК+ обсъждат още от април политиката по добив през второто полугодие, но поради несигурност и геополитически фактори споразумение за нивата за ограничаване на добива засега не е постигнато. Сделката за ограничението на добива с 1,2 млн. барела на ден беше сключена през декември 2018 г. и приключва на 30 юни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща