СО2 се върнаха на ниво от над 54 евро за тон, на TTF расте и цената на газа

Енергетика / Свят
3E news
1328
article picture alt description

Цената на въглеродните емисии по договора за декември тази година ( СО2 (Carbon Emission Allowances (EUA) на ICE се върна към високите нива. 

Преди 10 дни, в понеделник, 14 юни стойността на СО2 бе на ниво от 52.90 евро за тон и бе с 2,8% по-висока от тази от отчетената в последния ден на месец май. След това цените започнаха да падат. В петък, 18 юни, тази тенденция беше обърната и цената се увеличи с 1,9% в сравнение с четвъртък до 51,90 евро за тон.

В четвъртък, 24 юни цената на СО2 на ICE стартира с повишение от 2.003 % и се покачва до 54.48 евро за тон. 

В средата на месец май бе отчетена най-високата стойност на въглеродните емисии – 56.35 евро за тон. 

Висока остава и цената на природния газ. Фючърсите за юли на TTF се повишават с 1.799 % - до 31.290 евро за MWh.

Това ново повишение идва след скок от 4 % преди ден, когато цената на газа с ден за доставка в сряда на хъба TTF в Нидерландия удари рекордните 384 долара за 1000 куб м. 

На този фон трябва да припомним, че над 80 % от продажбите на руската компания „Газпром“ за Европа се осъществяват по спот индекси на различни времеви бази и означава ръст и на цените на горивото за „Булгаргаз“. Днес предстои КЕВР да обсъди исканото от „Булгаргаз“ предложение за цена на природния газ през юли от 46.88 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС). Актуализираното предложение ще бъде внесено на 1 юли. При настоящите нива на TTF може от сега да се прогнозира, че цената на газа от юли ще бъде по-висока спрямо настоящото предложение. 

Още по темата: Стойността на газа в Европа скочи с 4 процента

Булгаргаз предлага цената на природния газ за месец юли да бъде 46,88 лв. за MWh
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща