След тежка загуба на СИРИЗА, Гърция пред предсрочни парламентарни избори

Икономика / Свят
Галина Александрова
538
article picture alt description

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, чиято лява партия понесе тежко поражение на изборите за Европейски парламент и на местните избори, обяви снощи, че ще свика предсрочни парламентарни избори, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Официалните резултати след преброяване на над 80 процента от гласовете показват, че опозиционната Нова демокрация изпреварва управляващата партия СИРИЗА с 9,4 процентни пункта, като получава над 33 процента подкрепа на фона на близо 24 процента за управляващата партия, съобщава Асошиейтед прес.

"След втория тур на местните избори (на 2 юни) ще поискам от президента незабавно да бъдат организирани национални избори", заяви Ципрас в телевизионно обръщение снощи.
Четиридесет и четири годишният Ципрас, който е на власт от четири години, гледаше на евроизборите като на вот на доверие за своята политика. Неговият мандат изтича през октомври и парламентарните избори бяха предвидени за есента.

Най-вероятните дати за предсрочни парламентарни избори са 30 юни или 7 юли, около три месеца преди края на мандата на Ципрас, отбелязва АП.

Ципрас не успя да извлече политически дивиденти от успехите, с които се гордее, по-специално от връщането на Гърция на финансовите пазари и излизането от програмите за строги икономии, наложени от кредиторите ЕС и МВФ за справяне с дълговата криза, отбелязва АФП.
Въпреки че от 2017 г. се отчита възстановяване на икономиката и подобряване на макроикономическите резултати, за гърците е трудно да се възстановят от дълбоката рецесия, а безработицата остава 18 процента, най-високата в еврозоната.

Сред другите партии, понесли сериозни загуби на изборите вчера, бе бившият коалиционен партньор на СИРИЗА - дясната партия Независими гърци, както и крайнодясната Златна зора. Подкрепата за Независими гърци спадна до 0,8 процента от близо 3,5 процента през 2014 г., отбелязва АП.

Подкрепата за Златна зора е намаляла с над 4 процентни пункта до малко под 5 процента спрямо над 9 процента подкрепа на изборите за Европейски парламент през 2014 г. Това все пак ще осигури на формацията две места в Европейския парламент на фона на три досега.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща