След 134 г. на върха, ВЕИ надвиват въглищната енергетика в САЩ

Целта е зелените централи да достигнат 50-процентен дял в производството през 2030 г.

Енергетика / Свят
3E news
3780
article picture alt description

Въглищата изпревариха възобновяемите енергийни източници около 1885 г. – записите от тогава не са много прецизни, защото са назад много години. Възобновяемите енергийни източници в онези дни са се състоели от дърва, биомаса и хидро, почти няма вятър и със сигурност няма геотермална или слънчева енергия.

В наши дни Великобритания, Швеция, Австрия и няколко други страни, които преустановяват производството на въглища, САЩ просто се връщат там, където бяха преди индустриалната революция.

Горивата, които е било целесъобразно да се използват през 1900 г., и свързаното с тях замърсяване не са подходящи за информационната ера и са абсолютно неподходящи за бързо затоплящия се свят сега, припомнят в свой анализ от reneweconomy.

Спадът в производството на американските въглища през предишните няколко години стана още по-изразен в последно време, независимо от твърденията на Доналд Тръмп за обратното.

Досега много американци са свикнали да слушат алтернативни факти, които все повече се различават от истинските. Това не е изключение. През 2019 г. потреблението на въглища в САЩ е намаляло с близо 15% през 2019 г. в сравнение с 2018 г., докато възобновяемото потребление е нараснало значително, показват последните данни на американската администрация за енергийна информация EIA.

Освен това 2019 г. беше шеста поредна година на спад на потреблението на въглища - най-ниското ниво от 1964 г. насам.

Евтиният и изобилен природен газ и още по-изобилните и още по-евтини ВЕИ безмилостно изместват старите, неефективни и силно замърсяващи въглищни централи, докато те продължават да се пенсионират.

Въглищата са изправени пред силни проблеми и в Европа. През април тази година Швеция обяви затварянето на последната си електроцентрала на въглища - 2 години преди предвидения график за прекратяване на въглищната енергетика. Може би всички онези петъчни протести на Грета Тунберг пред шведския парламент не бяха напразни.

Белгия приключи с от въглищата през 2016 г., както и Австрия през 2020 г., заедно с 6 други европейски държави. Франция, Словакия, Португалия, Обединеното кралство, Ирландия и Италия планират да направят същото до 2025 г., последвано от още 5 до 2030 г. и Германия до 2038 г.

В случая със САЩ продължаващият растеж на възобновяемите енергийни източници се дължи почти изцяло на вятърната и слънчевата енергия.

Според EIA 2019 г. е била годината, когато производството на вятър за първи път надминава ВЕЦ-овете, превръщайки се в най-големият източник на възобновяема енергия в САЩ.

Междувременно слънчевото производство на ток се ускорява и е въпрос на време преди да надмине вятъра. И заедно те скоро ще надхвърлят производството от АЕЦ, а в крайна сметка дори това от природния газ.

Забележителното обаче не е, че възобновяемата генерация продължава да расте, докато добива на въглища намалява, а ядрената енергия остава стабилна, преди да започне евентуалния си спад. Важна е скоростта в прехода към чиста енергия през последното десетилетие и още по-важно е как тя ще продължи да се развива през следващото.

Подемът на вятъра и слънчевата енергия през последното десетилетие по целия свят не беше нищо чудно. Отне около 10 години, за да може вятърът да победи в САЩ. Движейки се напред, почти не се очаква увеличаване на производството на водните централи - на всички добри обекти вече са поставени язовирни стени, а снеговалежът остава на същите нива и дори спада с климатичните промени. В същото време наземните вятърни централи имат голям потенциал за растеж, а офшорните ВяЕЦ те първа ще се развиват ударно.

20-те години на този век могат да дадат тласък на възобновяемите източници в САЩ, дори при враждебна администрация като настоящата. Премахването на останалите субсидии за изкопаемите горива - най-вече чрез въвеждане на данък върху въглеродните емисии - ще ускори допълнително увеличаването на възобновяемите енергийни източници и евентуалния спад на изкопаемите горива. Това е неизбежно.

Въпреки че изричният данък върху въглеродните емисии би бил тежко решение за индустрията в сред настоящата пандемия и икономически смущения, редица компании в прогнозите си вече използват за вътрешни инвестиционни решения дори и въглероден данък като фактор.

Освен това финансовият сектор все по-често включва устойчивост в извършването на бъдещи инвестиции.

Но дори и при обичайни бизнес условия, САЩ се насочват към 50% възобновяема стъпка още през 2030 г. Това се случва чрез координирани усилия от страна на основните асоциации на страната за възобновяема енергия и за съхранение на енергия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща