Сенатът на САЩ може да приеме закон срещу „Сверен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
554
article picture alt description

Сенатът на САЩ може да приеме законопроект, предвиждащ налагане на санкции на компаниите, участващи в прокарването на руските морски газопроводи, на първо място срещу „Северен поток 2% съобщава изданието Foreign Policy, позовавайки се на копие от предварителния вариант на законопроекта.

Съобщава се, че законопроектът е подготвен от сенатора републиканец Тед Круз и демократът Джийн Сахин. Законопроектът съдържа забрана за влизане на територията на САЩ на лица, които продават или дават под наем кораби, участващи в строителството на „Северен поток 2“. Освен това всички активи на такива лица в САЩ ще бъдат замразени. Предлага се също така санкции да бъдат въведени и против всички тези, които предоставят финансова или техническа помощ, а също така участват в застраховането на такива кораби.

Сенаторите предлагат да се обърне сериозно внимание на дейността на две строителни компании – швейцарската Allseas  и италианската Saipem, които извършват дейности по полагане на тръбите на газопровода „Северен поток 2“.

Отбелязва се също така, че законопроектът ще обхваща всички кораби, използвани за полагане на газопроводи на дълбочина от 30 метра и повече за експорт на руски газ, като по този начин под ограничения може да попадне и газопроводът „Турски поток“.

Както е съобщил за изданието един от високопоставените сътрудници на сенатора републиканец, запознат със законопроекта, документът е бил изграден на базата на миналите усилия на САЩ, насочени към спирането на петролния експорт от Иран.
Проектът за газопровода „Северен поток 2“ предвижда изграждане на две тръби от газопровода с капацитет за 55 млрд. куб м газ годишно всяка от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Намерението е газопроводът да бъде завършен до края на 2019 г. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща