Седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ произведе над 8 млрд. кВтч електроенергия за година

Енергетика / Свят
3E news
695
article picture alt description

Иновационният седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200, произведе над 8 милиарда киловатчаса електроенергия за една година. Той бе включен в мрежата и подаде първите си 240 мегавата на 1 май 2019 година. На 31 октомври м.г. енергоблокът бе предаден в промишлена експлоатация и това бе едно от ключовите събития за атомната енергетика на Русия, информира руското специализирано онлайн издание atomic-energy.ru.

Произведеното електричество от момента на пускането му е над 10,5 милиарда киловатчаса, което е съпоставимо с електроенергията, която използва малък високотехнологичен град, подобен на Нововоронеж, за 150 години.

„Включването в мрежата на седми енергоблок бе 12 дни по-рано от планираното, а въвеждането му в експлоатация - 30 денонощия преди графика“, заяви директорът на Нововоронежка АЕЦ Владимир Поваров. През 2019 г. общо централата е произвела над 21 милиарда киловатчаса, което е 10% от изработената електроенергия от всички АЕЦ на Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща