Северна Македония търси доставчик на услуги за енергийната си платформа за търговия

Предвижда се пазарно обединение с България в сегмента „Ден напред“ през третото тримесечие на 2021 г.

Енергетика / Свят
3E news
1021
article picture alt description

Северна Македония планира да създаде енергийна борса с платформа за търговия, предоставена от трета страна. Правителството назначи Македонски оператор на електроенергиен пазар (MEMO) за номиниран оператор на пазара на електроенергия (NEMO) или т. нар. оператор на организиран пазар на електроенергия, съобщава Balkangreenenergynews.

Според Секретариата на Енергийната общност, като следваща стъпка, MEMO ще стартира тръжна процедура за избор на доставчик на услуги за платформата за търговия за пазара „Ден напред“.

Сърбия е единствената държава в региона на Западните Балкани с активен обмен на енергия, но в останалите страни има много започнати дейности за установяване на пазари „Ден напред“.

В Черна гора се водят преговори със стратегически партньори, докато в Албания продължава създаването на компанията, която ще управлява енергийна борса.

MEMO става и първият пазарен оператор в Енергийната общност, който бе определен в съответствие с изискванията на Регламента за ЕС CACM.

Създаването и функционирането на MEMO като организиран оператор на пазара на електроенергия в Северна Македония беше подкрепено от проекти за техническа помощ в рамките на инициативата за свързване на регионалния енергиен пазар на шест държави от Западните Балкани (WB6). Той се изпълнява от секретариата на Енергийната общност и се финансира от Европейската комисия.

Последният ход прави MEMO първият пазарен оператор в Енергийната общност, който е определен в съответствие с изискванията на Регламента на ЕС за разпределение и управление на мрежата и обединението с други енергийни мрежи (CACM).  Той ще подкрепи изпълнението на проект за пазарно свързване на енергийните мрежи между Северна Македония и България, иницииран под егидата на Секретариата и предвиден да стартира през третото тримесечие на 2021 година.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща