Северна Македония се отказва от въглищата до 2027 г.

Енергетика / Свят
Георги Велев
962
article picture alt description

Северна Македония ще бъде първата държава в Западните Балкани, която ще се откаже от употребата на въглища за енергийните си нужди. Страната ще затвори двете си въглищни централи до 2027 г., дата, която е съвместима с Парижкото споразумение на ООН за климата. Страната стана част от Алианса Powering Past Coal, основан през 2017 година от Великобритания и Канада, става ясно от съобщение на организацията. Алиансът е вид коалиция на национални и правителства, предприятия и организации, работещи за напредък в прехода от производството на въглища към чиста енергия.

Друга държава от Западните Балкани, Черна гора, също се присъедини към алианса, но нейният план за поетапно премахване е до 2035 г. Той надхвърля намеренията на Парижкото споразумение за климата на ООН с пет години, съобщава Emerging Europe.

„Решението на Северна Македония да се присъедини към клуба на европейските държави, спиращи употребата на въглища до 2030 г., отново подчертава факта, че споразумението от Париж за поетапното отказване от твърдото гориво е вече е норма за европейските страни“, казва Махи Сидериду, управляващ директор в Europe Beyond Coal - неправителствена организация, която води кампания за прекратяване на използването на въглища в 28 европейски държави, включително Западните Балкани и Турция.

„Добавянето на Северна Македония към тази група е особено важно, тъй като това е първата страна от Западните Балкани, която се ангажира да се откаже от въглищата.“

Елена Николовска, мениджър комуникации в Центъра за екологични изследвания и информация, Eko-svest, македонска НПО уточнява, че като страна, която вече усеща ефектите от изменението на климата и не може да си позволи да плати високата цена на неговото въздействие, Северна Македония няма друга възможност, освен да ускори своите климатични амбиции. „Ангажиментът за постепенно премахване на въглищата до 2027 г. е ключова част от това,“ казва тя. По думите ѝ преходът вече започна във въглищните региони в Северна Македония и местните общности проправят пътя в тази насока“. Продължавайки напред, трябва да се уверим, че това ще да бъде прозрачен процес, при който се чува гласа на местните и никой няма да бъде изоставен“, уточни тя.

Изданието припомня, че Република Северна Македония е една от най-засегнатите страни от замърсяване на въздуха и процентът на преждевременните смъртни случаи е по-висок, отколкото в повечето държави от Европейския съюз. Базата данни за замърсяването на атмосферния въздух на Световната здравна организация за 2018 г. класира столицата Скопие като най-замърсената столица в Европа.

Припомняме, че Северна Македония подписа договор за доставки на природен газ от бъдещия терминал за втечнен газ край Александруполис. Страната планира да ускори газификацията си, както и да изгради повече ВЕИ централи. Наскоро бе сключен и дългосрочен договор за доставка на ток от бъдещата газова централа край Александруполис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща