„Северен поток-2“ отговаря на икономическите интереси на Австрия

Енергетика / Свят
3E news
567
article picture alt description

Австрия приветства отказа на САЩ от по-нататъшни заплахи за въвеждане на санкции срещу компании, участващи в строителството на газопровода "Северен поток-2", който отговаря на икономическите интереси на Виена. Това заяви в интервю за ТАСС канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Той ще говори чрез видеовръзка на 4 юни на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум в качеството си на главен европейски високопоставен гост, предаде БТА. "Много се радвам, че САЩ повече не заплашват със санкции компаниите, участващи в проекта "Северен поток-2". Ние, както и Германия, продължаваме да поддържаме "Северен поток-2", тъй като той отговаря на икономическите ни интереси, каза Курц в отговор на въпрос продължава ли Австрия да поддържа "Северен поток-2" на фона на заплахите на САЩ за екстериториални санкции към участниците в този проект.

Курц заяви, че "Северен поток-2" служи за диверсификацията на маршрутите на европейското енергоснабдяване, което означава, че допринася за осигуряването на енергийната безопасност на Европа. В интервюто Курц подчерта също, че Русия остава един от най-важните търговски партньори на Австрия извън пределите на ЕС и двете страни се стремят към активизиране на икономическите си отношения.

На руския пазар работят около 600 австрийски компании, които осигуряват работни места и в двете страни. Целта ни сега е икономическите отношения отново да се активизират, отбеляза Курц, говорейки за потенциала за разширяване на взаимодействието между Русия и Австрия.

По думите му развитието на икономическите отношения е много важно за ориентираната към износа Австрия, тъй като способства за създаването на работни места.
Австрийският канцлер заяви, че се радва на поканата на руския президент Владимир Путин да говори на Петербургския международен икономически форум.
Виждам в това добра възможност в трудни времена да се подчертае не само устойчивия интерес на австрийската икономика към Русия, но и да продължим диалога с Русия и нейните ръководители, каза Курц в отговор на въпрос защо Виена смята за важно да води диалог с Москва.

Канцлерът подчерта, че Австрия от 1955 година традиционно се застъпва за диалог през всякакви граници, а Виена от десетилетия е платформа за международни контакти.
Петербургският международен икономически форум започна вчера, 2 юни и ще продължи до 5 юни. Австрийският канцлер потвърди по-рано участието си в пленарното заседание на форума в качеството на един от основните гости, припомня ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща