„Северен поток 2“ е бил тема на разговорите между Блинкен и Маас, НАТО няма позиция

Енергетика / Свят
3E news
470
article picture alt description

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Брюксел при срещата си с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас е подчертал, че Вашингтон е против реализацията на проекта за газопровода „Северен поток 2“. Това информира пресслужбата на държавния департамент.  

По-рано във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Брюксел заяви, че очаква среща с министъра на външните работи на Германия Хайко Маас за обсъждане в частност и на „Северен поток 2“ и темите за енергийната сигурност.

„С голямо нетърпение очаквам срещата с моя немски колега, ние вече проведохме няколко разговора...Очаквам, че темата „Северен поток 2“ ще се появи в преговорите“, е заявил държавният секретар на САЩ във вторник в централата на НАТО в Брюксел. Както е напомнил той, президентът на САЩ Джо Байдън „много ясно заяви, че според него газопроводът е много лоша идея, лоша за Европа и лоша за Съединените Щати и в края на краищата тя противоречи на собствените цели на ЕС в областта на енергийната сигурност“, цитираха думите на държавния секретар международните агенции.

„Държавният секретар Блинкен подчерта ангажимента на Съединените щати да работят със съюзниците и партньорите за противопоставяне  на опитите на Русия за подкопаване на колективната сигурност и в този смисъл подчерта факта, че САЩ се противопоставят на газопровода "Северен поток 2", се казва в изявлението.

Междувременно международните агенции съобщиха, че във вторник генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг е заявил, че НАТО няма ясна позиция за “Северен поток 2”.

„Релността е такава, че в НАТО решенията се приемат по пътя на консенсус“, е заявил той на пресконференция в Брюксел, цитиран от международните агенции. Столтенберг е напомнил, че САЩ и редица други страни са против осъществяването на „Северен поток 2“, но други държави, напротив, подкрепят този проект.

„Затова НАТО няма позиция за „Северен поток 2“ е отбелязал генералният секретар.

„Вярвам, че трябва да можем да изпълним ключовите задачи, които стоят пред алиансът, независимо от възникналите разногласия“, е подчертал Столтенберг.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща