Сделката за „Северен поток 2“ може да стане ясна още днес

Енергетика / Свят
3E news
698
article picture alt description

Подробностите по сделката между Германия и САЩ може да станат ясни още днес. Това става ясно от публикация на вестник Wall Street Journal, който се позовава на свои източници. Според изданието Берлин и Вашингтон са постигнали споразумение, а администрацията на президента на САЩ Джо Байдън няма да се противопоставя на завършване на строителството на газопровода. Въпреки че остава с резерви.

Германия от своя страна се съгласява да подпомага Украйна за енергийни проекти и дипломация.

Според споразумението от четири точки, Германия и САЩ ще инвестират 50 млн. долара в украинската инфраструктура, насочени към зелени технологии – ВЕИ и свързаните с тях индустрии. Германия би подкрепила и преговори в частта енергетика по инициативата „Три морета“.

Берлин и Вашингтон ще се опитат да гарантират също така, че Украйна ще продължи да получава около 3 млрд. долара годишни транзитни такси от Русия по настоящото споразумение за пренос на газ до 2024 година.

САЩ от своя страна ще запазят възможността си за бъдещи санкции в случай на действия, за които се смята, че представляват енергиен натиск, са заявили пред изданието служители от Вашингтон. В тази връзка има съгласие и на Берлин, че при такъв вариант няма да бъдат отхвърляни санкции.

„Фокусът върху предстоящата сделка е насърчаването на украинската енергийна независимост“, цитира изданието един от служителите, запознати с преговорите. Той е добавил също така, че споразумението гарантира, че Русия „не може да използва енергията като инструмент за принуда срещу Украйна, или която и да е нация“.

Американската страна, както става ясно от реакциите остава нащрек. Очертава се и недоволство, ако се вземат предвид и първоначалните реакции особено в лицето на американския сенатор и отявлен противник на „Северен поток 2“ Том Круз. Според него, възможната договореност между Вашингтон и Берлин по проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“ ще се превърне в катастрофа и геополитическа победа на Русия.

„Ако съобщенията и детайлите по сделката са верни, това ще се превърне в геополитическа победа на Путин за поколения напред и катастрофа за САЩ и нашите съюзници“, се казва в изявление на сайта на Круз.

Развитието предстои.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща