Световните цени на урана са се увеличили заради коронавируса

Енергетика / Свят
3E news
637
article picture alt description

Съобщенията за спиране на уранови рудници от различните страни заради мерките, свързани с карантината са предизвикали бърза реакция на участниците на глобалния пазар.

Тази информация потвърждава старши вицепрезидента на ценовата агенция UxC Анна Бриндза в коментар за електронното издание inbusiness.kz.

„Поради многото съобщение за спирането на рудниците в отговор на глобалната пандемия COVID-19, участниците на пазара отреагираха бързо през миналата седмица на новината. Пазара поради ситуация преди всичко ще продължи да се свива през следващите няколко месеца. Пазарното търсене и активността значително се увеличиха, подкрепяйки цените на урана“, е написала тя.

Според агенцията, сега спотовата цена на урана съставлява 27,40 долара за фунт. В сравнение с миналата седмица тя е нараснала с 3,15 долара или с 13 %, се посочва на сайта на ценовият източник.

Припомняме, че на 23 март канадската компания Cameco заяви за спиране на работата на рудника Cigar Lake за четири седмици заради опасността и рисковете от коронавируса. На този рудник се падат 13 % от глобалните предложения на уран, пише Financial Times. След няколко дни с цел ограничаване на заразата бе прекратен добивът от редниците в Намибия, която е ключов доставчик на ураново гориво за Китай.

В средата на месец март „Казатомпром“ информира за това, че в рамките на мерките за минимизиране на разпространението на COVID-19 компанията разглежда няколко сценария за производство и доставки. Ако се наложи тя бързо ще предприеме действия за обезпечаване на безопасността на персонала, защитата на околната среда и надлежното управление на производствените активи в периода на пандемията, която може да доведе до възможно понижение на добива, заради превантивно спиране на един или няколко производствени обекта. Ако ситуацията около коронавируса повлияе на добива или доставките на уран от  „Казатомпром“ , то неговите задължения ще бъдат гарантирани от запасите от готова продукция. В края на миналата година във фирмените складове е имало над 8,5 хил. тона, което е равно на осеммесечното производство през тази година, се казва в прессъобщението, цитирано от казахстанското онлайн издание.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща