Световната въглищна енергетика през 2020 г. е нараснала. Заради Китай

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
861
article picture alt description


Световната въглищна енергетика през 2020 г. е нараснала. Това в частност се дължи изключително на Китай, сочат данните на неправителствената организация Global Energy Monitor, която води базата с данни за големите въглищни електроцентрали и проекти за въглищна енергетика в света (Global Coal Plant Tracker).

Според данните, Китай е построил 38,4 ГВт нови въглищни електроцентрали. Това е три пъти повече, от въведените в експлоатация в света общо 11,9 ГВт, сочат констатациите в доклада.

Изведените от експлоатация мощности в Китай в същото време са били от порядъка на 8,6 ГВт, така че чистият ръст на въглищните електроцентрали в страната е бил 29,8 ГВт през 2020 г., докато в останалата част на света нетният капацитет на въглищните мощности е намалял със 17,2 ГВт.

Китайските провинции са предоставили разрешения за строителство на въглищни проекти с капацитет от 36,9 ГВт през 2020 г., което е над разрешените през 2019 г. 11,4 ГВт.

„Освен това в Китай бяха инициирани над 73 ГВ нови проекти за енергия от въглища, което е пет пъти повече от всички други страни“, се казва в доклада.  Причината за този ръст на въглищните електроцентрали в страната не е необходимостта от тях, а грешни икономически стимули от страна централното правителство, смятат експертите.

На Китай се падат също така 85 % (73,5 ГВт) от 87,4 ГВт от предложените нови въглищни мощности (нови проекти) в целия свят през 2020 г. Ако в другите страни броят на замислените проекти е спаднал, то в Китай се е увеличил.

Понастоящем в Китай има 247 ГВт мощности на въглища, от които 88,1 ГВт са в процес на изграждане, а 158,7 ГВт са предложени за строителство, което е увеличение с 21 % в сравнение с края на 2019 г. (205 ГВт) и почти шест пъти целия въглищен капацитет на Германия (42,5 ГВт), сочат още констатациите на Global Energy Monitor.

Общо в света са пуснати в експлоатация 50,3 ГВт въглищни електроцентрали, а са затворени 37,6 ГВт като тук рекорд държат САЩ и Европа. Това означава, че чистият ръст на въглищни мощности в света е бил 12,5 ГВт или най-ниското ниво през последните две десетилетия.

Чистият ръст на въглищната енергетика в Индия, която се смята за една от надеждите за развитието на въглищния сектор е една 0,7 ГВт.

Още по темата: https://globalenergymonitor.org/wp-content/uploads/2021/02/China-Dominates-2020-Coal-Development.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща