Сбербанк ще отпусне кредит от 400 млн. долара на АО "Аккую Нуклеар" за строителството на АЕЦ в Турция

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
241
article picture alt description

Руската Сбербанк ще предостави на АО „Аккую Нуклеар“, дъщерна на държавната корпорация „Росатом“ кредит от 400 млн. долара за 7 години за строителството на атомната електроцентрали в Турция, според прессъобщение на банката.

„Сбербанк“ е първият кредитор по проекта за строителството на атомната електроцентрала „Аккую“ в Турция. В рамките на сделката Сбербанк ще предостави на АО „Аккую Нуклеар“ , дъщерна компания на държавната корпорация „Росатом“, кредит от 400 млн. долара за срок от 7 години“, се казва в съобщението. Преди дейностите по изграждането на АЕЦ „Аккую“ се финансираха със средства от бюджета на Руската федерация и от собствени средства на „Росатом“, се отбелязва в съобщението,  цитирано от руски агенции.

АЕЦ „Аккую“ е първата атомна електроцентрала, която се строи в Турция. Проектът предвижда изграждане на 4 енергийни блока с мощност от по 1200 МВт всеки. Строителството на първия енергиен блок започна през април 2018 г. , а пускът е планиран за 2023 г., а след това трябва да се изгражда по един блок на година. Стойността на проекта е от порядъка на 20 милиарда долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща