САЩ са увеличили доставките на петрол за Европа, изтиквайки руския Urals

Енергетика / Свят
3E news
489
article picture alt description


САЩ са увеличили през юли доставките на петрол за Европа, изтиквайки традиционните за местните преработващи сортове, в това число и руският Urals, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на търговци и на данни на Refinitiv Eikon за движението на корабите.

По данни на Refinitiv Eikon, товарите с петрол от САЩ за Европа през юли са се увеличили за пръв път от началото на действието на споразумението ОПЕК+ през месец май. Така доставката на американски нефт сумарно е нараснала с 600 хил. тона в сравнение юни – до около 3,1 млн. тона. През юни доставките са били приблизително на нивото на месец май.

Както отбелязва агенцията, докато САЩ увеличават експорта, Русия работи над спазване на сделката ОПЕК+, в резултат на което доставките на руски петрол за Европа равномерно намаляват от месец май и вече са спаднали до най-ниското ниво за последните 20 години. При това европейските нефтопреработващи заводи изпитват остър дефицит на горива и страдат от резкия спад на маржа във връзка с голямата конкуренция по отношение на партидите местни сортове. Много от нефтопреработващите заводи са принудени да намалят натоварването на мощностите, заради слабата икономика, отбелязва агенцията.
Американския петрол оказва натиск върху местните сортове. Но колкото повече цените намаляват, толкова повече експортьорите режат доставките. Търговците са нервни, а петролът е все по-малко и малко“, е казал пред агенцията търговец на пазара на сорта Urals.

Новите договорености ОПЕК+ стартираха през месец май с ограничаване на добива с 9,7 млн. барела на ден за три месеца. През август добивът също ще е ограничен, но вече в по-малък обем – 7,7 млн. барела на ден до края на годината, а след това с 5,8 млн. до края на 2022 година. За база е взет октомври 2018 г., но за Русия и Саудитска Арабия показателят е за 11 млн. барела на ден, от които по аналогия намалението е 23%, 18% и 14% съответно.

Целевото ниво на добив на нефт както за Русия, така и за Саудитска Арабия през месеците май-юли съставлява 8,492 млн. барела на ден. За август този показател, според условията на сделката се увеличава с 501 хил. барела на ден – до 8,993 млн. до края на 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща