САЩ са станали основен доставчик на LNG за Европа

Енергетика / Свят
3E news
820
article picture alt description

Според резултатите от първото тримесечие на 2021 г. САЩ са станали най-големият доставчик на втечнен природен газ за европейския пазар, измествайки Катара. Това става ясно от данните от тримесечния отчет на „Газпром“.

„Благодарение на значителното увеличаване на добива на асоциран газ и строителството на нови терминали за втечняване на газ през последните години, САЩ са станали първи по обем на доставка на LNG на европейския пазар, доставяйки през първото тримесечие на 2021 г. 7,4 млрд. куб м“, се посочва в отчета на руския газов концерн.

Отбелязва се, че доставките на LNG от Катар за януари-март са спаднали до 4,7 млрд. куб м, тоест с 3,1 млрд. куб м или 39,3 %, при ръст на доставките на пазарите за Близкия Изток и за страните от Азия.

Компанията не предоставя данни за доставките на LNG от Русия. Компанията обаче посочва, че през 2020 г. САЩ са заемали второ място по доставки на втечнен природен газ на европейския пазар, увеличавайки ги до 25,8 млрд. куб м или с 41 %. Катар на свой ред е изпреварил САЩ по този показател, експортирайки за Европа 30,6 млрд. куб м LNG, или с 5 % по-малко от 2019 година.

В същото време, според доклада на ЕК от април, Русия през 2020 г. е отстъпила второто място по експорт на LNG и е спаднала до трето място, заемано по-рано от САЩ. Освен това от ЕК посочват също, че САЩ са станали основен доставчик на LNG за Европа, изпреварвайки дори и Катар.

Според резултатите от отчета на Международната организация на вносителите на LNG пък основен доставчик за Европа е Катар, който е експортирал 21,89 млн. тона. На второ място се нарежда САЩ с доставки от 18,51 млн. тона, а трето остава Русия с 12,58 млн. тона.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща