САЩ предвиждат рекордни средства за атомна енергия

Енергетика / Свят
3E news
418
article picture alt description

„Исторически“ инвестиции за полагане на основите на икономика за чиста енергия, както и достигане на нулеви въглеродни емисии до 2035 г., предвижда проектобюджетът за фискалната 2022 година на Министерството на енергетиката на САЩ. Преди дни планът, който се фокусира върху постпандемично възстановяване, както и върху инвестиции в чиста енергия, бе изпратен на Конгреса.

Пакетът от мерки на обща стойност 46,2 милиарда долара включва „рекордните“ 1,85 милиарда за Агенцията за ядрена енергия, което е увеличение с над 23% на годишна база. 370 милиона долара ще са за програма за демонстриране на усъвършенствани реактори, която се фокусира върху построяването на два такива в рамките на шест години. Предвиждат се и 145 милиона долара за проекта за реактор VTR, който цели изграждане на тестов реактор на бързи неутрони.

„Атомната енергия осигурява една пета от електроенергията на САЩ и над половината от енергията с нулеви емисии, което я прави ключова част от енергийното бъдеще на страната“, посочват от Министерство на енергетиката.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща