САЩ обсъжда възможността за преминаване към 100% безвъглеродна енергетика

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
636
article picture alt description

Бившият министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониц представи в сенатската комисия по енергетика и природни ресурси доклад за „преход към чиста енергийна екосистема“, подготвен от консултантската група „IHS Markit“ и неправителствената организация „Energy Futures Initiative“. Според документа перспективните атомни реактори са сред „решаващите“ технологии, които имат много висок потенциал за преминаването на САЩ към „чиста енергийна екосистема“.

В същото време, една от най-обсъжданите теми в САЩ е резолюцията „Зелен нов курс“ (Green New Deal), внесена в Камерата на представителите и в Сената. Документът предвижда задоволяване на 100% от търсенето на електроенергия чрез чисти, възобновяеми и безвъглеродни източници, премахване на замърсяването и парниковите емисии от производството и индустрията, преразглеждане на транспорта.

В коментар на резолюцията, президентът на Института за атомна енергия на САЩ Мария Корсник напомни, че атомната енергия осигурява 20% от електроенергията в САЩ и над 50% от безвъглеродно производство – повече от всички други източници за производство на безвъглеродна енергия взети заедно. Затова достигането на напълно чиста електроенергия е невъзможно без използването на атомната енергия, съобщава world-nuclear-news.org .

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща