САЩ не е против работата на реактора в АЕЦ Бушер, но ще прави преразглеждане на всеки 90 дни

Изключването от санкции не касае строителството на нови блокове

Енергетика / Свят
3E news
390
article picture alt description

САЩ към днешна дата са удовлетворени от работата на ядрения реактор в иранския Бушер, но ще оценяват целесъобразността на продължаване на изключването му от санкциите на всеки 90 дни. Това е заявил в сряда в рамките на видеоконференция заместник държавния секретар на САЩ по въпросите за неразпространението Кристофър Форд, цитиран от чуждите медии.

Разпечатката от разговорът му с журналисти е разпространил в четвъртък държавният департамент.

По-рано държавният секретар Майк Помпео съобщи, че САЩ прекратяват всички изключвания от санкции за иранския мирен атом без първи енергоблок АЕЦ "Бушер", за който изключенията са продължени с 90 дни. Това са едни от последните снизхождения въведени срещу Иран в съответствие с ядрената сделка през 2015 година.
„Към настоящия момент искаме да позволим неговата работата от съображения за  сигурност, а работата на реактора вероятно ще е добре, ако в Иран няма инцидент с него“, е казал Форд. Освен това по думите му, САЩ са заинтересовани от запазването на веригата на доставките на гориво за него и извозването му (отработеното), за да се гарантира, че Иран няма причини да говори за необходимостта от обогатяване за Бушер и няма възможност за използване на отработеното гориво за отделяне на плутония от него“. Той е напомнил, че цикълът на работата на реактора в Бушер е 90 дни и е казал, че въпросът за продължаването на действието на съществуващите изключения, както и преди ще се разглежда на всеки 90 дни.

„Бих искал да отбележа, както вече казах и преди, че изключенията ни не обхващат строителството на нови реактори. Дори един е много. Иран няма нужда дори от един, но той съществува и искаме да гарантираме, че той и по-нататък ще е безопасен и няма да създава проблеми. Ще прегледаме всички фактори след 90 дни“, е казал Форд.
Изграждането на енергийни блокове на АЕЦ „Бушер“ се смята за един от големите руско-ирански проекти.

През ноември 2014 г. Русия и Иран подписаха договор за строителството на втори и трети енергийни блокове на АЕЦ „Бушер“ на база на условието „до ключ“. Церемонията за началото на проекта „Бушер 2“ се състоя на 10 септември 2016 г. На блокове 2 и 3 е планирана работата на реакторите по руски проект ВВЕР-1000, отговарящи на най-високото ниво на безопасност. Общата мощност на двата нови блока е 2,1 хил. МВт. Реализирането на проекта „Бушер 2“ според очакването ще отнеме около 10 години.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща