САЩ може да отложат срока за въвеждането на митата за внос на коли от ЕС, според Сесилия Малстрьом

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
686
article picture alt description

Европейската комисия смята, че САЩ може да отложат срокът за въвеждането на мита за внос на автомобили от Европейският съюз, но въпреки това той е готов и за неизгодното развитие на събитията. Това заявява в интервю за Suddeutsche Zeitung еврокомисарят по търговията Сесилия Малстрьом.

„Подготвени сме за най-лошото“, казва тя. „Крайният срок за решението относно автомобилите е 18 май, но той може да се отложи. Има сигнали, че може да се отложи заради преговорите между САЩ и Китай. Американците искат да се концентрират върху тях“, отбелязва еврокомисарят.

САЩ въведоха на 1 юни 2018 г. мита върху вноса на стомана и алуминий от Канада, Мексико и страните от ЕС  в размер от 25 % и 10 % съответно. Посочените страни впоследствие въведоха ответни мерки. ЕС от своя страна заведе иск в СТО и от 22 юни въведе 25 % мита върху редица стоки  на американската металургична, машиностроителна и селскостопанска продукция на стойност от 2,8 млрд. долара годишно. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък каза, че САЩ ще въведат мита от 20 % върху вноса на автомобили от ЕС, ако съюзът не премахне търговските бариери по отношение на американските компании.
Впоследствие ЕК публикува предварителен списък на над 400 стоки внасяни от САЩ на обща стойност 20 млрд. долара годишно, които може да бъдат обложени с мита в отговор на предоставянето на държавни субсидии от САЩ на компанията Boeing. Списъкът бе разпространен от пресслужбата на ЕК след постановлението от страна на СТО, че субсидиите на САЩ в размер от 12 млрд. долара са нарушили принципа на честната конкуренция с европейския Airbus.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща