САЩ избират посланик за преговори за „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
402
article picture alt description

Белият дом обсъжда кандидатура на специален посланик от САЩ, който би трябвало да оглави преговорите за спиране на строителството на „Северен поток 2“. Това са съобщили за Politico официални лица от САЩ.

Ролята на специален посланик е била предложена на близкия до президента Байдън съветник - бившия специален посланик на Държавния департамент по енергийни въпроси Амос Хохщайн. Той засега не е приел предложението, са съобщили източниците на изданието.

Освен това, според Politico министерство на правосъдието на САЩ е утвърдило два пакета от санкции срещу почти завършения газопровод, но окончателно решение по тях все още не е взето. Медията се позовава на източник от американската администрация.

Съобщава се също така, че одобрените от министерство на правосъдието списъци касаят швейцарската Nord Stream AG, компанията създадена за управлението на газопровода и нейния ръководител Матиас Варниг.

Пакетът от санкции срещу „Северен поток 2“ трябва да бъде представен пред конгреса през месец май. Окончателното решение по този въпрос трябва да вземе президентът Джо Байдън и засега не е ясно дали   Nord Stream AG и Варниг ще влязат в списъците.

Газопроводът „Северен поток 2“ предвижда строителство на две тръби от газопровода с капацитет от 55 млрд. куб м газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща