САЩ и Китай не бързат да подновят търговските преговори

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
399
article picture alt description

САЩ и Китай не бързат да подновят търговските преговори. Освен това разногласията по основните въпроси остават, пише The Wall Street Journal.

Както бе съобщено, президентът на САЩ Доналд Тръмп и председателят на Китайската народна република в рамките на срещата на G20 в края на месец юни се договориха да се върнат към преговорите.

Вашингтон, както и преди иска от Китай да купува повече селскостопански и промишлени стоки от САЩ, а също така да предприеме мерки за защита на интелектуалната собственост в страната. Пекин от своя страна настоява за отмяна от САЩ на въведените по-рано мита върху стоките от китайския експорт за сумата от 250 млрд. долара.
Високопоставени представители на двете страни, включително търговския представител на САЩ Робърт Лийтхазър ще проведат преговори по телефона през тази седмица. Ако те бъдат успешни, ще има и преки срещи, които по-скоро ще се водят в Пекин, съобщават източници на изданието.

Предишният етап от преговорите между САЩ и Китай завършиха през месец май без успех.


След срещата със Си Дзинпин, президентът Тръмп обеща да отложи плана за повишаване на митата върху новия внос от китайски стоки на стойност от около 300 млрд. долара, а също така разреши на американски компании да продават оборудване на Huawei. Той дори заяви, че Китай се е съгласил да увеличи закупуването на селскостопанска продукция от САЩ. Пекин обаче не е потвърдил плановете за увеличаване на покупките на американска селскостопанска продукция, а по думите на източниците на вестника, Тръмп не е давал такива обещания.

Официалният представител на министерство на търговията на Кита Гао Фън е заявил само за наличието на „огромен потенциал за сътрудничество“, в отговор на въпрос за това дали Китай е обещал да увеличи покупката на селскостопански стоки от САЩ. По думите на Гао Фън, Китай не би искал спиране на търговията със селскостопанска продукция в резултат на търговския спор и на правителствата на двете страни предстои да продължат обсъждането на този въпрос. Китай разчита, че ангажиментите му по закупуване на американски селскостопански стоки ще станат част от общото споразумение, но за сключването му са необходими отстъпки и от двете страни, е допълнил източникът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща