ЕС и пет държави предупредиха Турция да спре сондажите за петрол и газ до Кипър

Вашингтон, Атина, Париж, Москва и Кайро призоваха Турция да не нарушава суверенитета на Кипър

Енергетика / Свят
Галина Александрова
740
article picture alt description

Турция превзема шелфа на Кипър със сила, пише руският вестник „Независимая газета“. Тази седмица вторият турски сондажен кораб „Явуз“ трябва да стигне до бреговете на Кипър - областта, която Никозия смята за своя изключителна икономическа зона (ИИЗ).

По този начин Анкара повдига залозите в конфликта за спорни газови находища, открити близо до острова, които се превръщат в основна заплаха за проекта „Турския поток“. Гърция, която споделя общи интереси в енергийния сектор с Кипър, многократно е изразявала опасения, че подобно разширяване на турските дейности в Източното Средиземноморие може да доведе до „въоръжен епизод“.

Съединените щати и Египет предупредиха Турция да спре сондажите за петрол и природен газ край бреговете на Кипър, предават АФП и БГНЕС. Атина също заклейми планирания от Турция сондаж, който е на територията на изключителната икономическа зона на територията на Кипър, предаде гръцкото електронно издание Ekathimerini.

"Заклеймяваме опита на Турция да извърши незаконни сондажи в териториалните води на Република Кипър", се казва в съобщение от външното министерство на Гърция, публикувано малко след като втори турски сондажен кораб навлезе във водите в североизточната част на острова.

Плановете на Турция вече бяха осъдени от ЕС, а Русия обяви във вторник, че "нарушаването на кипърския суверенитет" подкопава усилията за решаване на десетилетния проблем, разделящ острова.

В същия ден Френското външни министерство изрази солидарност с Кипър, "чиито суверенитет трябва да бъде уважаван". Париж също призова Турция "да избягва всички действия, които са противозаконни и рушащи стабилността в региона.

“Съединените щати остават загрижени за повторните опити на Турция да прави сондажи във водите на Кипър”, написаха в официално становище от Държавния департамент на САЩ. “Призоваваме турските власти да прекратят тази активност и приканваме всички страни в спора да се въздържат от действия, засилващи напрежението в региона”, казват още от Вашингтон.

Позицията на Съединените щати дойде часове след като и Египет критикува Турция, като осъди “настояването им да предприемат еднолични мерки, засилващи напрежението.”

Отриването на огромни количества природен газ в източната част на Средиземно море даде началото на надпревара за евентуалния му добив. Анкара изпрати сондажния кораб „Фатих“, който влезе в изключителната икономическа зона западно от Кипър през месец май и започна да прави проучвания. Скоро след това беше изпратен и втори сондажен кораб „Явуз“, който започна проучвания източно от островната държава от Европейския съюз.

Брюксел нарече в понеделник действията на Турция “ненужна ескалация” и призова Анкара да прекрати сондажите, защото са незаконни и могат да им донесат икономически санкции.

Турция твърди, че сондажите са законни, защото са във водите на Северен Кипър, който Анкара окупира през 1974 г.

Кипър обяви, че е завел дела срещу три компании, които подпомагат турските сондажи. Никозия издаде заповед за арест на екипажа на „Фатих“, с обяснението, че нарушава суверенитета на Кипър.

Междувременно турското външно министерство отхвърли в сряда твърденията на ЕС и Атина, според които сондажите на нейни кораби край Кипър са нелегитимни, съобщи Hurriyet, цитиран от агенция Фокус.

Според Анкара ЕС не може да бъде безпристрастен посредник по кипърския въпрос.

Изданието припомня, че на 7 юли Турция обяви намерението си да изпрати втори сондажен кораб край Кипът и този ход беше определен като "нелегитимен" от върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини. Италианският дипломат заяви, че ходът на Анкара е "още една неприемлива ескалация на напрежението, която нарушава суверенитета на Кипър".

Междувременно лидерът на признатата само от Анкара Турска република Северен Кипър потвърди данните на турското външно министерство, според което турския кораб "Явуз" действа по разрешение на водената от него държава, чието съществуване се отхвърля от международната общност.

 

Припомняме, че Никозия издаде навигационен телекс (НАВТЕКС) в петък, с който запази за военноморски учения някои части от изключителната си икономическа зона (ИИЗ), където се очаква да хвърли котва вторият сондажен кораб на Турция „Явуз“, за да започне проучване за въглеводороди.

Според Kathimerini, навигационният телекс е издаден за части от блокове 2 и 3 от 1 до 10 юли. Турция изпрати сондажният кораб в кипърската ИИЗ в началото на май, където по-късно той започна проучвания. Миналата седмица „Явуз“, придружен от военни кораби, отплава за района на полуостров Карпас, Североизточен Кипър, и ще е там в началото на юли, предаде Агенция Фокус. Изданието припомня, че именно в Блок 3 се намира предполагаемо находище на газ, към което се беше насочил съд на италианската компания „Ени“ през февруари миналата година, но бе блокиран от турската флота.

Kакто съобщава Sabah, „Явуз“ плава през Егейско море и трябва да достигне залива на Фамагуста след три седмици, когато ще започне проучвателни дейности на 3000 метра дълбочина и се очаква да се срещне с другия турски сондажен кораб, който оперира в района „Барбарос Хайреддин“ през август.

Вестникът отбелязва също, че сондажният кораб „Фатих“ се движи на запад от Кипър, придружаван от две турски военни фрегати и три канонерки. Той ще проучва и в района на юг от острова, където гърците киприоти твърдят, че са дали права за сондиране на италианската компания Ени, чийто кораб също е ескортиран от турска военна фрегата.

Турция, единствената страна, която признава т.нар. Турска Република Северен Кипър, настоява, че опитите на Никозия да провежда едностранни сондажи за въглеводороди нарушават правата на турската част на разделения остров. В редовните си изявления по темата, от Анкара са категорични , че са решени да защитават интересите си с всички средства.

Турция обмисля да разположи очакваните през юли руски зенитно-ракетни системи С-400 по южното си крайбрежие, съобщава Bloomberg, като се позовава на четири различни източника, запознати с въпроса.

Както отбелязва американската агенция, „далекобойните С-400, които ще бъдат доставени в рамките на няколко седмици, ще увеличат драстично военните възможности на Турция в Източното Средиземноморие, където тя е замесена в спор с члена на Европейския съюз Кипър за контрола над залежите на природен газ в крайбрежните води на острова". „Ако бъде одобрено, южното разполагане ще изпрати силно послание към съперниците и съюзниците на Анкара, че тя е решена да защити своята сигурност и икономически интереси“, добавят източниците.
Местоположението може да бъде край първата атомна електроцентрала в Турция, която Русия строи в Аккую, на средиземноморското крайбрежие, твърдят източниците на „Блумбърг“.

„Турция разглежда С-400 като възпиращ фактор, за да защити енергийните си интереси в Източното Средиземноморие, където ескалиращото напрежение може да застраши връзките на Турция със САЩ“, заяви Мехмет Сейфетън Ерол, ръководител на изследователския институт в Анкара ANKASAM , „Тя се чувства все по застрашена в Средиземноморието от подкрепата на САЩ и Израел за Кипър“.

Европейският съвет, излезе с изявление миналата седмица, в което осъди действията на Турция и заяви, че ще обмисли какви мерки да предприеме в отговор. „Европейският съвет изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие и изразява съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на ЕС за прекратяване на подобни дейности“, се казва в изявлението.

Франция е чувствителна към „трудностите“ на Кипър със съседна Турция и подкрепя опитите на Никозия да накара Анкара да спре незаконните сондажи за газ край бреговете му, заяви изтъкнат френски сенатор в петък, цитиран от AP.

Както предава Cyprus News Agency, председателят на комисията за външни работи и отбрана на американския Сенат Кристиян Камбон е заявил, че и Франция, и Европейският съюз са срещу действията на Анкара. Той подчерта решимостта на Париж да защитава лицензите за газови проучвания край Кипър на енергийната компания Total.

„Катимерини“ пише, че Никозия прави всичко по силите си, за да осигури участието на "Тотал" в блокове, които вече са лицензирани за италианската Eni, както и консорциум от италианската компания и KOGAS.Гърция също така награди Total в четвъртък с лиценз за проучвателни дейности край остров Крит.

Нещо повече, както съобщава politis.com.cy, в средата на май министрите на отбраната на Република Кипър и Франция Савас Ангелидис и Флоранс Парли са се съгласили френският флот да използва военноморската база в Мари. В официално съобщение, цитирано от уебсайта, те „потвърдиха в писмена форма намерението на двете страни да си сътрудничат с оглед укрепване на военния капацитет на Република Кипър и за широко стратегическо сътрудничество в полза на военноморските сили“ на двете държави.

Френският министър потвърди силната подкрепа на страната си за Никозия и осъди дейностите на Турция, които, според нея, нарушават международното право и суверенните права на Кипър.

Според информацията, Кипър и Франция ще съфинансират изграждането на нова докинг зона на военноморската база Евангелос Флоракис в Мари, за да направят възможен достъпа на по-големи кораби. Работата по модернизирането на съоръжението вече е започнала. Оперативният център на френските военни кораби ще бъде самолетоносачът "Шарл де Гол", който патрулира Източното Средиземноморие.

Отвъд океана, американските конгресмени Тед Дойч и Дейвид Цицилин от Демократите и Гус М. Билиракис от Републиканците представиха на 19 май двупартийния, двукамарен Закон за партньорство за сигурност и енергийно партньорство от 2019 г., за да подчертаят и подкрепят растящото сътрудничество в Източното Средиземноморие между Израел, Гърция, и Кипър, съобщи „Катимерини“

Сенатор Боб Менендес от Демократите, член на комисията по външни отношения на Сената и сенатор Марко Рубио от Републиканците представиха законопроекта в Сената.

Той ще разшири участието на САЩ в регионалните енергийни дейности, включително чрез създаването на енергиен център за Източното Средиземноморие в САЩ, подпомагане на разработването на наскоро открити находища на природен газ и участие във Форума за газ за Източното Средиземноморие, където не е поканена Турция.

„Това би подобрило и сътрудничеството в областта на отбраната с държавите от региона, включително чрез разрешаване на помощта за сигурността на Гърция и премахване на съществуващо ембарго върху продажбата на оръжие на Република Кипър. Законодателството също така дава ясно да се разбере, че Конгресът на САЩ няма да си затваря очите за регионалната агресия на Турция или провеждането на политики, които застрашават интересите на САЩ и техните партньори“, коментира вестникът.

На 28 май отново „Катимерини“ съобщи, че американският Сенат е гласувал за премахване на десетилетното оръжейно ембарго срещу Кипър и за отрязване на Турция от американската програма за изтребители F-35.

Мерките бяха приети чрез Националния закон за оторизация на отбраната в проектобюджета за 2020 г. чрез изменение, въведено от сенатора от Демократическата партия Боб Менендес, като то е подобно на версия, която бе представена от конгресмена-демократ Дейвид Цицилин в Камарата на представителите и ще бъде гласувана в следващите няколко дни, обощава Агенция Фокус.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща