САЩ затварят единственият си завод за улавяне и съхранение на въглерод

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
940
article picture alt description

Американската енергийна компания NRG Energy Inc е уведомила системният оператор в Тексас  (ERCOT), че стартирайки от 26 юни заводът CCS Petra Nova ще бъде спрян и консервиран за неопределен срок. Проектът за улавяне на въглерод Petra Nova на стойност 1 милиард щатски долара стартира през 2016 година. Той е резултат от кооперирането на NRG Energy и японската JX Nippon Oil & Gas Exploration Corp. Министерство на енергетиката на САЩ предостави на проекта грантова сума от 195 милиона долара в рамките на програмата „Чиста въглищна енергетика“ (Clean Coal Power Initiative Program (CCPI).

Проектът се смяташе за изключително важен за изпитване на технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS , проектите за улавяне, използване и съхранение – CCUS). Заводът бе проектиран, за да улавя част от емисиите от въглероден диоксид от голямата въглищна централа W.A. Parish и да ги транспортира по тръбопровод с дължина от 81 километра до нефтеното находище West Ranch, където газа да се използва за повишаване на нефтодобива.

Капацитетът на предприятието е за улавяне на 1,6 млн. тона СО2 годишно, които се емитират в резултат на изгарянето на въглища от електроцентралата (2,5 ГВт)NRG (Parish power plant) .

През месец май миналата година обаче NRC спряха работа на завода за улавяне на въглерод, заявявайки, че спадът на цените на петрола, предизвикан от пандемията от коронавируса е направила работата му неикономична.

Сега някои държави и енергийни компании се опитват да развиват CCS и инвестират в тази технология значителни средства. Правителството на Норвегия заложи мащабна програма насочена към осъществяване на подобна цел. В същото време без висока цена на емисиите на въглероден диоксид или специални мерки за подкрепа CCS няма как да оцелеят.

Според годишният доклад на Глобалния институт за CCS (Global CCS Institute) общата мощност на разработваните проекти за улавяне и съхранение на въглерод през миналата година са се увеличили с 33 %. През 2020 г. броят на този тип обекти е 65. От тях 26 работят и общо улавят 40 млн. тона СО2 годишно. Сценарият на МАЕ за устойчиво развитие предвижда през 2050 г. в света с помощта на CCS да се улавят над 5 млрд. тона. Технологията се прилага в различни сектори, като най-голям брой инсталации от посочените 26 са в газовата промишленост.

Въпреки че се говори за необходимост от бърза развитие на мощностите за улавяне и съхранение на въглерод и старта на нови проекти, то те през 2020 г. , са по-малко в сравнение с 2010 г. (21 проекта през 2017 г.). Лидер на пазара са САЩ, които разполагат с 12 от 17 нови търговски обекта, добавени към глобалното портфолио през миналата година. Това се дължи на подкрепата на CCS.

Технологията за CCS се смята за много важна за постигане на климатичните цели през 2050 г., но прилагането й  в електроенергийната индустрия значително увеличава цената на електроенергията, поради което може да се използва само в рамките на специални регулаторни режими.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща