САЩ добавиха в новия списък със санкции редица компании, свързани с проекта „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
434
article picture alt description

Министерство на финансите на САЩ съобщи за добавяне в списъка със санкции редица компании и кораби, свързани с реализацията на проекта „Северен поток 2“
Така в списъка са изброени федералната държавна бюджетна институция „Морска спасителна служба“, дружеството с ограничена отговорност „Мортранссервиз“, „Самарски фонд за топлинна и енергийна собственост“, КОКСОХИМТРАНС. Решението за добавяне на тези компании към санкционния списък беше обявено по-рано тази седмица от Държавния департамент на САЩ.

Под санкции попадат също така корабите: „Юрий Топчев“, „Владислав Стрижов“, „Балтийски изследовател“ и „Академик Черский“, а също „Артемис Офшор“, „Бахтемир“, „Финвал“, „Капитан Беклемишев“, „Мурман“, „Спасител Карев“, „Нарвал“, „Сивуч“, „Умка“.

По-рано държавният департамент предупреди, че под ограничителни мерки попадат четири кораба, имащи отношение към строителството на газопровода, а също така редица кораби на „Морска спасителна служба“.

В същото време Министерство на финансите на САЩ публикува документ, разрешаващ и регулиращ взаимодействието с „Морска спасителна служба“ по въпроси, които нямат отношение към „Северен поток 2“.

Както бе съобщено, от държавния департамент през тази седмица обявиха за това, че под санкции би могла да попадне и компанията оператор на проекта Nord Stream 2 AG, но засега решението е да бъде изключена от списъка със санкции, тъй като това засяга националните интереси на САЩ. Решението на Вашингтон да не се въвеждат санкции срещу тази компания бе приветствано от Берлин и Москва. 

Според данните, Nord Stream 2 AG действително не присъства в публикувания от Министерство на финансите на САЩ допълнителен списък със санкции. 
Държавният департамент на САЩ е предал в сряда и на Конгреса на САЩ докладът за новите санкции, свързани със „Северен поток 2“. Такива доклади, администрацията на САЩ, според закона трябва да представя пред конгресмените на всеки три месеца. Следващият такъв се очаква да бъде подаден към средата на месец август. 
В документът на Държавния департамент се пояснява, че ограничителни мерки се въвеждат не само за участие в „Северен поток 2“, но и в „Турски поток“. 
Обновеният списък със санкциите за „Северен поток 2“ предизвика недоволство сред група влиятелни конгресмени, както републиканци, така и демократи. Те смятат мерките за недостатъчни. 

Представителят на Белия дом, Джен Псаки от своя страна на 20 май заяви, че от администрацията на САЩ не виждат по какъв начин Вашингтон би могъл да спре осъществяването на „Северен поток 2“, предвид това, че той вече е построен до 95 %.

Кремъл от своя страна реагираха на новите санкции и заявиха, че биха искали да разберат действията на САЩ по отношение на новите санкции срещу „Северен поток 2“ на фона на заявленията за провеждане на среща между президентите на двете страни. 

"Трябва да разберем. С колегите всичко е както обикновено. Говорят за едно, правят нещо друго", казва прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред Интерфакс, в отговор на въпроса дали тази стъпка на Вашингтон ще бъде взета предвид от Москва при подготвянето на решението за евентуална среща на Владимир Путин с Джо Байдън. „Да видим как ще бъде по-добре за нас“, добавя Песков.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща