САЩ въвеждат санкции срещу добива и производството на метали в Иран

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
835
article picture alt description

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал в сряда указ, забраняващ производството на метали в Иран, става ясно от прессъобщение на Белия дом. В документът се отбелязва, че целта на указа е Иран да бъде лишен от приходите от експорт на „продукцията, свързана с производството на желязо, стомана, алуминий и мед. Става въпрос за приходи, които биха могли да се използват за разпространение на оръжие за масово унищожение, финансиране на терористични групировки, агресивни действия в региона и за военна експанзия“.

Освен това целта на тези нови санкции е и блокиране от страна на САЩ на активите на хора, които имат отношение към производството на метали в Иран. Прилагането на мерките е в обхвата на министерство на финансите. В частност под санкциите попадат хора, „работещи в сектора на производството на желязо, стомана, алуминий или мед в Иран“, а също така и физически лица, контролиращи всяка структура, действащи н дадените сектори на иранската икономика. Ограничителни мерки ще засегнат и хора, „за които е известно, че са участвали, в това число и до публикуването на този указ в съществени трансакции по продажба, снабдяване или предаване на Иран на значителни по обем стоки и услуги, имащи отношение към производството на желязо, стомана, алуминий или мед в Иран. Освен това санкциите заплашват и физически лица имащи отношение към покупката, продажбата, транспортирането на такъв тип метали произведени в Иран.


От съобщение на министерство на финансите на САЩ става ясно, че компаниите имат на разположение 90 дни за прекъсване на отношенията си по производство и търговия с метали с Иран. На практика подписаният от президента указ влиза в сила незабавно, а за прекратяване на трансакциите се дават три месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща