Саудитска Арабия ще развива ядрена енергетика

Saudi Aramco се интересува от LNG-проектите в света, запазва интереса си и към руския втечнен газ

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
236
article picture alt description

Саудитска Арабия подхожда внимателно към идеята за развитието на ядрената енергетика в кралството, включително и към обогатяването на уран. Това е заявил министъра на енергетиката на страната Абдул Азиз бен Салман ал Сауд.

„Нашият подход към ядрената енергетика се заключава с експериментиране с два ядрени реактора“, е казал той на Международния петролен конгрес, който се провежда в Абу Даби.  Буквално преди два дни принц Абдул Азиз бен Салман ал Сауд бе назначен за министър на енергетиката на Саудитска Арабия, сменяйки на хоста Халид ал-Фалих.

Както съобщава агенция Bloomberg причина за такъв тип рокада в енергийния сектор и поемането на поста от принц, което е без прецедент е  досега е поради това, че Саудитска Арабия не е доволна от цената на петрола, както и от това, че компанията Saudi Aramco все още не е готова за излизането на борсата.   

Междувременно в кулоарите на конгреса, председателят на Sausi Aramco Амин Нассер е заявил, че саудитската петролна корпорация се интересува от проектите за втечнен природен газ в целия свят (LNG). “Имаме интерес към LNG-проектите в различни части на света. Русия е една от тях. Водим преговори с различни компании в света+, е казал той, цитиран от ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща