Руското енергийно министерство иска намаляване на държавната помощ за ВЕИ за периода 2025 - 2035 години

Енергетика / Свят
3E news
1031
article picture alt description

Руското енергийно министерство настоява за намаляване на обемите за държавна подкрепа за развитието на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за периода от 2025 до 2035 години. Това е съобщил министъра на енергетиката на Русия Николай Шулгинов по време на заседание на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията.

„Министерство на енергетиката подкрепя програмата за възобновяема енергетика. Единствено настояваме за намаляване на обема на подкрепа, тъй като днес компетентността за производство на компоненти и инсталации вече е разработена и доставките за износ вече са в ход. Но трябва да се има предвид, че всичко това се отразява и на потребителите, тъй като днес е невъзможно да се осигури развитието на възобновяеми енергийни източници без допълнителни енергийни такси “, е отбелязал Шулгинов, цитиран от ТАСС.

По думите на министъра през 2020 г. е бил въведен при това рекорден обем от ВЕИ-мощности – от порядъка на 1 ГВт.

По-рано стана известно, че Министерство на енергетиката на Русия е направило предложение за намаляване на подкрепата за развитие на възобновяемата енергетика в Русия с 30 % до 305,93 млрд. рубли през 2035 г. с цел задържане на цените на електроенергията в рамките на инфлацията. Министерството е понижило целевият показател за въвеждане на ВЕИ-мощности от 2,5 до 1,8 ГВт слънчеви мощности от  3,5 до 2,7 ГВт вятърни централи.

Мерките за държавна подкрепа за строителството на обекти, работещи на основата на възобновяеми източници на енергия, предполагащи възвръщаемост на инвестициите с гарантирана печалба работят до 2024 година, но изборът на проекти по тази програма вече е практически завършен.

Правителството по-рано взе решение да продължи и след 2024 година с 10 години програмата за подкрепа на строителството на ВЕИ-мощности, но параметрите на новата програма още не са утвърдени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща