Руският вицепремиер Новак заговори за временни ограничения при износа на петролни продукти

Енергетика / Свят
3E news
630
article picture alt description

Въвеждането на ограничения за износа на редица петролни продукти се обсъжда от кабинета с цел да се стабилизира вътрешният пазар. Министерството на енергетиката е готово да подкрепи такова предложение. Това съобщи днес пред журналисти руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА. Заместник-председателят на Федералната антимонополна служба (ФАС) Виталий Корольов заяви днес, че въвеждането на ограничения на износа на петролни продукти, за да се стабилизира ситуацията на пазара за горива в Русия, е крайна мярка. Сред по-нататъшните мерки за регулиране на пазара може да се разгледа целесъобразността на въвеждането на сезонни коефициенти за обемите на продажбите на борсата, допълни шефът на ФАС.

Идеята да се ограничи експортът на петрол и петролни продукти често възниква при нестабилност на вътрешния пазар. През 2018-а руското правителство се закани да въведе ограничения върху износа на горива, ако петролните компании доброволно не увеличат предлагането за вътрешния пазар, припомня ТАСС.

Дестабилизация по правило настъпва при нарастване на експортната алтернатива, когато цените на петролни продукти в чужбина са по-високи, отколкото на вътрешния пазар. Цените на бензина в Русия се повишават от края на 2020-а, но през март 2021 г. правителство взе редица мерки, в резултат на които запасите от горива в страната нараснаха над нормата още в към края на април. Освен това финансовото министерство и министерството на енергетиката коригираха формулата, по която компенсациите на петролните дружества ще бъдат увеличени в замяна на запазване на цените на горивата, посочва ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща